Otevření nového berlínského letiště může ohrozit rozhodnutí soudu

Berlín - Soud v Lipsku začal projednávat stížnost na nové berlínské letiště. Žaloba viní společnost, která letiště provozuje, z toho, že lidem celé roky tajila skutečnou polohu přistávacích koridorů. Pokud soud stížnosti vyhoví, může to ohrozit termín otevření letiště, který je naplánován na březen příštího roku. Stavbu, jež má nahradit obě současná berlínská letiště, provázejí problémy dlouhodobě. Termín otevření se posunul už několikrát.

Nové berlínské letiště má oficiálně zahájit provoz 17. března příštího roku. Projekt, který měl stát 2,5 miliardy eur (64 miliard korun), měl původně začít fungovat 3. června. Oficiálním důvodem posunutí termínu jsou sice problémy s protipožárním zabezpečením, tisk ale upozornil na to, že testy odhalily nefunkčnosti při odbavování zavazadel, při bezpečnostních kontrolách i na dalších místech.

Starosta Berlína navíc přiznal, že projekt bude stát o miliardu víc, než se očekávalo, a nelze vyloučit, že se datum zahájení provozu opět posune, píše server thelocal.de. Pochyby o datu se objevily po sedmihodinové schůzce pracovní skupiny. Klaus Wowereit stojící v jejím čele odmítl zaručit nový termín s tím, že možná bude třeba další přezkoumání toho, zda je letiště opravdu ve stavu zahájit provoz v březnu. 

Nové berlínské letiště
Zdroj: ČT24/ISIFA