Ukrajinský parlament posílil pozici ruštiny

Kyjev - Ukrajinský parlament dnes schválil kontroverzní zákon, který ve značné části země fakticky povyšuje ruštinu na úroveň druhého oficiálního jazyka. Kritici tohoto právního předpisu se obávají, že bude znamenat omezení ukrajinštiny a příklon Ukrajiny směrem k Rusku.

Působnost nového zákona se vztahuje na jazyky, které jsou mateřštinou nejméně deseti procent obyvatelstva určitého regionu. Kromě ruštiny jde také třeba o polštinu, rumunštinu, slovenštinu, jidiš nebo běloruštinu. Ruština je mateřským jazykem většiny obyvatel východu a jihu Ukrajiny. Zde má také svoji voličskou základnu Strana regionů prezidenta Viktora Janukovyče.

Prozápadně orientovaní kritici se obávají, že nová právní úprava povede k dalšímu rozdělení země, podle průzkumů ale dvě třetiny Ukrajinců souhlasí s tím, aby ruština měla postavení regionálního jazyka. Zákon je také považován za politický ústupek vůči Moskvě, která požadovala zvýšení významu ruštiny na Ukrajině.

Proti posílení pozice ruštiny se postavila i vězněná expremiérka Julija Tymošenková. Její strana oznámila, že pokud vyhraje říjnové parlamentní volby, zákon zase zruší. Zákon, kvůli kterému se před časem v parlamentu strhla rvačka, ještě musí podepsat prezident Janukovyč.