Za Arafatovou smrtí mohla být otrava, jeho tělo bude exhumováno

Ramalláh - Palestinský vyjednavač Saíb Irikát vyzval k vytvoření mezinárodní komise, jež by vyšetřovala smrt někdejšího vůdce Jásira Arafata. Irikát tak reagoval na dokumentární film, který odvysílala televize Al-Džazíra. V něm zaznělo podezření, že byl Arafat otráven poloniem. Vdova po Arafatovi proto žádá exhumaci manželova těla. Palestinská samospráva s návrhem souhlasí.

Irikát řekl, že by měla vzniknout komise podobná té, která byla vytvořena k vyšetření smrti bývalého libanonského premiéra Rafíka Harírího, který zahynul při atentátu.

Švýcarský ústav radiační fyziky v Lausanne, který prozkoumal biologické vzorky odebrané z Arafatových osobních věcí, podle dokumentu Al-Džazíry objevil „abnormální množství polonia“. Podle ředitele laboratoře Françoise Bochuda je tato „radioaktivní látka přístupná pouze lidem, kteří se zajímají o jaderné zbraně nebo je vyrábějí“.

Šéf švýcarského ústavu doporučil, aby se provedla exhumace Arafatova těla. „To nám umožní získat vzorek, který by musel obsahovat velkou koncentraci polonia, pokud byl otráven,“ řekl Bochud. Arafatovy osobní věci měla k dispozici jeho vdova Suha, která je převzala od francouzské vojenské nemocnice Percy na jihu Paříže, kde bývalý palestinský vůdce v listopadu 2004 zemřel.

Miloš Jakeš, Gustáv Husák a Jásir Arafat
Zdroj: ČT24/www.nezapomeňte.cz

Na základě závěru švýcarských výzkumníků se Suha rozhodla požádat palestinské vedení, aby nechalo exhumovat tělo zemřelého, který je pochován v Ramalláhu. „Nemáme mnoho času, protože stopy po přítomnosti polonia postupně mizí,“ řekla podle serveru francouzského deníku Le Figaro Suha. Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás podle Al-Džazíry nevidí důvod, proč by tělo, uložené v mauzoleu v Ramalláhu, nemělo být exhumováno.

Mohli za smrt Arafata Izraelci?

Vdova si loni během výročí Arafatovy smrti stěžovala, že si její muž odnesl tajemství své smrti do hrobu. Podle oficiální lékařské zprávy byl příčinou smrti rozpad červených krvinek. Proč k rozpadu došlo, ale vysvětleno nebylo. Zpráva se o přítomnosti jedu nezmiňuje.

„Potvrzujeme naše přesvědčení, že odpovědnost za otravu bývalého prezidenta Jásira Arafata nese Izrael. Ale přiznáváme, že nejsme schopni přijít na definitivní odpověď,“ řekl Násir Kidva, Arafatův synovec a člen vedení jeho organizace Fatah.

Arafat zemřel 11. listopadu 2004 ve věku 75 let ve vojenské nemocnici Percy po dvoutýdenní hospitalizaci. Podle AFP nebyla provedena jeho pitva.

Palestina exhumuje tělo Arafata (zdroj: ČT24)