V libyjských volbách údajně vedou liberálové

Tripolis – V prvních svobodných volbách po svržení Kaddáfího režimu prý vede Koalice libyjských liberálů. Tvrdí to to alespoň šéf Spojenectví vlasteneckých politických sil, podle něhož liberálové nad svými politickými rivaly získali náskok ve většině volebních okrsků. Účast se podle posledních informací blížila 60 procentům. Ačkoliv sobotní volby místy doprovázely násilnosti a vyžádaly si jeden život, označil americký prezident Barack Obama tento den jako milník libyjské cesty k demokracii.

„Předběžné zprávy (koalice) ukazují náskok koalice ve většině volebních okrsků,“ podotkl generální tajemník Spojenectví vlasteneckých politických sil. Umírněně islamistická koalice vznikla letos v únoru a seskupuje více než 40 menších stran kolem organizátorů loňského protivládního povstání. Svržení režimu Muammara Kaddáfího v srpnu otevřelo k cestu k sobotním volbám, které se v zemi konaly poprvé po více než 40 letech.  

Voleb se podle údajů z předběžného sčítání zúčastnilo 60 procent oprávněných voličů. „Pokračujeme ve sběru hlášení (z volebních místností), ale počet volících dosáhl 1,6 milionu, což je 60 procent zapsaných,“ uvedl předseda volební komise.  

O křeslo v národním shromáždění se ucházelo asi 3 700 kandidátů, z nichž asi sedminu tvoří ženy. Hlasování by mohlo vynést k moci islamisty, kteří zvítězili v podobných volbách v sousedním Tunisku a v Egyptě. Libyjští liberálové se ale nechali slyšet, že jsou si jisti svým vítězstvím. 

V Tripolisu se slavilo, na východě země střílelo

Volby provázelo napětí mezi východem Libye a zbytkem země. Kvůli akcím sabotérů zůstalo uzavřeno asi šest procent z 1 554 volebních místností. Hlasování si také vyžádalo jeden lidský život. Ve východolibyjské Adžedábíji byl zastřelen muž, který protestoval proti volbám tím, že se snažil z volební místnosti odnést hlasovací urnu. Podle agentury Reuters jej zastřelili místní obyvatelé, kteří chtěli narušení voleb zabránit.   

Na východě země, kde řada lidí požaduje větší autonomii, se odehrávaly i další incidenty. V Adžedábíji prý demonstranti zapálili volební urny ve 14 z 19 volebních místností. V kolébce loňské revolty, východolibyjském Benghází, na několika místech spálili nebo se pokusili zničit stovky volebních lístků. Při jednom z incidentů tu byl postřelen člověk. Narušení voleb byla hlášena i z měst Briga a Ghadámis.

Libyjské volby
Zdroj: Ibrahim Alaguri/AP/ČTK

Řada obyvatel východních oblastí bohatých na ropu se ovšem obává, že v národním shromáždění nebudou dostatečně zastoupeni. Libyjci z východu země mají mít v novém orgánu 60 křesel, západ Libye včetně Tripolisu sto a řídce osídlené pouštní oblasti 40 mandátů. Někteří obyvatelé východu ale požadovali rovnoměrné rozdělení mandátů a viní Tripolis z přehlížení.

Z východu se ozývají i hlasy po větší autonomii. „Mezi námi na východě a západem bude bez pochyb občanská válka,“ řekl Reuters bývalý povstalec, který nyní šéfuje vojenskému výboru v bývalé oblasti Kyrenajka, jež byla v době italské nadvlády nad Libyí uznána autonomním emirátem.   

Obama označil libyjské volby za milník na cestě k demokracii 

Americký prezident Barack Obama označil sobotní libyjské volby za milník na přechodu země k demokracii po svržení Muammara Kaddáfího. Slíbil, že Spojené státy budou Libyi partnerem, ale také varoval před obtížemi, které severoafrickou zemi při její transformaci čekají. „Po více než 40 letech, kdy byla Libye v sevření diktátora, dnešní historické volby podtrhují, že budoucnost Libye je v rukou libyjského lidu,“ prohlásil Obama.   

Barack Obama
Zdroj: AP/ČTK/Evan Vucci

Americký prezident dal jasně najevo, že poslední vývoj v Libyi vnímá jako zadostiučinění vzhledem k svému rozhodnutí zapojit USA do náletů NATO, které libyjským povstalcům pomohly svrhnout Kaddáfího režim. „Spojené státy jsou hrdé na roli, kterou sehrály v podpoře libyjské revoluce a ochraně libyjského lidu a těšíme se na těsnou spolupráci s novou Libyí včetně nově zvoleného kongresu a nových vůdců Libye,“ řekl Obama.    

Americký prezident slíbil, že USA budou stát po boku libyjského lidu při jeho úsilí o budování otevřených a transparentních institucí a nastolování bezpečnosti a vlády práva. Budou také podporovat jednotu a národní usmíření v Libyi. 

V Libyi začalo sčítání hlasů sobotních voleb (zdroj: ČT24)
Vydáno pod