Kuba se chystá propustit další disidenty

Havana - Kubánská vláda prý během následujících dnů propustí sedm dalších politických vězňů. Šest z nich odcestuje do exilu ve Španělsku, jeden vyhoštění odmítl. Kubánský vůdce Raúl Castro loni v červenci vyslovil souhlas s propuštěním všech dvaapadesáti politických vězňů zadržených v roce 2003. Dohoda předpokládala, že vězňové budou propuštěni do čtyř měsíců, tedy do listopadu.

Devětatřicetiletý disident Iván Hernández si podle agentury DPA vymínil, že po propuštění bude moci zůstat na Kubě. Za mříže se dostal v roce 2003 při zátahu na protivládní aktivisty. Šest dalších politických vězňů, kteří mají být nyní také propuštěni, patří mezi třicet členů jiné skupiny, která byla kubánskou vládou odsouzena za údajné sabotáže či terorismus.

Režim tehdy urychleně propustil jednačtyřicet lidí a většinu z nich poslal do exilu ve Španělsku i s rodinami. Pak se však proces propouštění zastavil, jelikož zbývající věznění disidenti odmítli emigrovat po propuštění z Kuby. Někteří také upozornili, že nepřestanou prosazovat demokratické reformy.

Kubánská vláda termín politický vězeň neuznává. Všechny své oponenty označuje za žoldáky Spojených států.

Kubánský disident Juan Acosta
Zdroj: ČT24
Vydáno pod