Rusko posílá do Sýrie torpédoborec

Teherán – Rusko poslalo na základnu v syrském Tartúsu torpédoborec a tři doprovodná plavidla. Cestou se k nim mají připojit lodě z baltické flotily. Zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii Kofi Annan si přeje, aby byl Írán zapojen do řešení syrské krize. Annan je na návštěvě v Teheránu a po setkání s íránským ministrem zahraničí prohlásil, že Íránci podporují jeho snahu řešit krizi mírovým způsobem. Pro zapojení Íránu je i Rusko, které plánuje uspořádat další mezinárodní konferenci k Sýrii, které by se měl účastnit právě i Írán. Annan odjel z Teheránu jednat o Sýrii do Iráku. Po setkání s premiérem Núrím Málikím řekl, že předseda irácké vlády je velmi znepokojen situací v Sýrii a podporuje Annanův šestibodový plán, který má syrský režim a protivládní opozici dovést k jednacímu stolu.

Rusko poslalo na základnu v syrském Tartúsu torpédoborec a stíhač ponorek Admiral Čabaněnko a tři doprovodná plavidla. Cestou se k nim mají připojit i lodě z baltické flotily. Všechna čtyři plavidla vyplula z námořní základny Severomorsk a míří do Středozemního moře. „Program zahrnuje návštěvu syrského přístavu Tartús, který poskytuje zázemí ruské námořní základně,“ sdělil ruský vojenský zdroj.

Podle armádních zdrojů agentury Interfax jsou na lodích příslušníci ruského námořnictva, kteří míří na cvičení, a voda, potraviny a palivo pro ruskou základnu v Tartúsu. Je to jediná námořní základna Moskvy mimo území někdejšího SSSR a námořnictvo ji pravidelně zásobuje.

Vlajka Sýrie
Zdroj: ČT24/ISIFA

Rusko chce uspořádat mezinárodní konferenci s účastí Íránců. Naposledy se na mezinárodním fóru o Sýrii jednalo 30. června v Ženevě. I tam už Annan zval Írán, ale západní účastníci s tím nesouhlasili. Teď chce znovu zapojit Írán do mírového řešení. „To, že jsem tady, je důkazem toho, že věřím v pozitivní roli Íránu v řešení krize,“ řekl Annan v Teheránu.

Annan se znovu snaží vzkřísit svůj šestibodový mírový plán. V pondělí v Damašku získal od prezidenta Bašára Asada souhlas k tomu, že je nutné zastavit boje. 

V Moskvě budou ve středu jednat zástupci exilové opozice, ale předem dávají najevo, že dialog s Damaškem je možný jedině za podmínky, že Asad odstoupí. Nic podobného nejsou Moskva ani Teherán ochotny zaručit.

Kofi Annan a Bašár Asad
Zdroj: ISIFA/EPA/SANA

Kypr se připravuje na nápor uprchlíků

Kypr mezitím oznámil, že se připravuje na přijetí až 200 tisíc uprchlíků ze Sýrie. To odpovídá polovině obyvatel Kyperské republiky. Podle Nikósie, která se potýká s ekonomickou krizí, je takové množství uprchlíků nejhorší možný scénář.    

Syrská vládní agentura SANA oznámila, že vojákům se podařilo zabránit skupině teroristů dostat se do Sýrie z Libanonu. V neděli při syrské přeshraniční palbě zahynuli tři Libanonci. Skupina teroristů se do Sýrie snažila prostřílet na několika místech na hranici. V terénních vozech vezli kulomety a po střetu se Syřany prchli do Libanonu.