Izrael vyzval Palestince k obnovení mírového jednání

Jeruzalém - Izrael poděkoval prezidentu Baracku Obamovi za podporu při hlasování o rezoluci Rady bezpečnosti OSN a vyzval Palestince k okamžitému obnovení přímého jednání o míru bez předběžných podmínek. USA v pátek v RB OSN vetovaly rezoluci odsuzující Izrael za pokračující výstavbu židovských osad. „Izrael si hluboce váží rozhodnutí prezidenta Obamy uvalit veto na rezoluci Rady bezpečnosti OSN,“ uvádí se v komuniké izraelského premiéra Banjamina Netanjahua. Podle něj rozhodnutí USA vetovat rezoluci Rady ukazuje, že jediná cesta k míru vede přes přímá jednání a nikoli oklikou přes rozhodnutí mezinárodních organizací.

V jiném komuniké mluvčí izraelského ministerstva zahraničí Yigal Palmor ujistil, že přímá jednání mezi Izraelem a Palestinci jsou stále a byly vždy jediný způsob, jak konflikt mezi oběma stranami vyřešit. Podle Palmora je cesta mezi Ramalláhem a Jeruzalémem krátká a jediné, co Palestinci musí udělat, je vrátit se k jednacímu stolu bez předběžných podmínek. „Jedině tímto způsobem, a nikoli svoláváním Rady bezpečnosti, bude možné pokročit v mírovém procesu ku prospěchu obou stran a posloužit věci míru a bezpečnosti celého regionu,“ řekl mluvčí.

Na americké veto protiizraelské rezoluce v RB OSN reagovali Palestinci vyhlášením, že celý mírový jednací proces s Izraelem přehodnotí. „Znovu posoudíme naše hodnocení celého jednacího procesu“ mezi Izraelem a Palestinci, řekl člen výkonného výboru Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) a jeden z hlavních mírových vyjednávačů Jásir Abid Rabbú. Podle něj je americký postoj nešťastný a nevyvážený. Opakoval známý postoj, že Palestinci chtějí skoncovat s výstavbou židovských osad a skoncovat také s okupací palestinských území.

Vydáno pod