Annan: Situace v Sýrii se stále zhoršuje

New York - Situace v Sýrii se prý stále zhoršuje, ve své zprávě Radě bezpečnosti OSN to sdělil zvláštní zmocněnec OSN Kofi Annan. Rada bezpečnosti má přitom projednat další působení pozorovatelské mise v zemi. Ruská diplomacie předložila v Radě bezpečnosti OSN svůj návrh rezoluce o situaci v Sýrii. Navrhuje se v ní prodloužení mise Spojených národů o další tři měsíce při změně jejího mandátu. Nové prohlášení ovšem neobsahuje sankce za její neplnění. To přitom prosazují USA, evropské mocnosti i syrské opoziční síly Přátelé Sýrie.

„Situace se změnila z 'velmi špatné' na 'horší',“ uvedl k situaci v Sýrii Annan. Obzvláště syrská vláda nečiní ústupky ve prospěch dohodnutého mírového plánu. Podle Annana je konec používání těžkých zbraní v nedohlednu. Apeluje proto na radu, aby pomohla prosadit jeho šestibodový mírový plán. Za týden v pátek vyprší po třech měsících mandát současné pozorovatelské mise v Sýrii. Rada proto jedná o jejím možném prodloužení, případně o změně mandátu.

Rusko přitom předložilo v Radě bezpečnosti OSN svůj návrh rezoluce o situaci v Sýrii. Ten přitom zřejmě zřejmě neuspokojí Američany ani Evropany, protože ti do ní chtěli zahrnout také článek VII Charty OSN. Ten totiž radě umožňuje zavést sankce za neplnění, od diplomatických a ekonomických po vojenskou intervenci. Zástupce stálého velvyslance Ruska při OSN Alexandr Pankin řekl, že rezoluce počítající s uplatněním článku VII by byla při současné „citlivé situaci kontraproduktivní“.

Francie dala najevo, že ruský návrh rezoluce je hluboko pod očekáváním. „Nesplňuje to očekávání větší části světového společenství,“ sdělil mluvčí francouzského ministerstva zahraničí Bernard Valéro. Francie považuje za nezbytné „předat výkonné pravomoci přechodné vládě“.

Nepokoje v Sýrii
Zdroj: ČTK/AP/Khalil Hamra

Ruský návrh počítá s tím, že se členové mise, kteří měli původně monitorovat příměří, jež ale nenastalo, zaměří na politické řešení krize. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun již dříve navrhl, aby nová mise měla mnohem méně členů, kteří by se nově měli zaměřovat i na humanitární úkoly a plnění politického řešení krize. Rada musí o budoucnosti tohoto týmu rozhodnout do 20. července, kdy původní mandát vyprší.

Rusko spolu se zvláštním zmocněncem OSN pro Sýrii Kofim Annanem prosazuje, aby se do řešení krize také zapojil Írán. Annan se tento týden setkal s íránským ministrem zahraničí Alím Akbarem Sálehím. Nepodaří-li se splnit navržený mírový plán, bude to mít katastrofální následky, prohlásil bývalý tajemník OSN po jednání. Íránci prý podporují jeho snahu řešit krizi mírovým způsobem. Z Teheránu Annan odletěl do Bagdádu, kde se setkal s iráckým premiérem Núrím Málikím.

Annan upřesnil podrobnosti jednání s Asadem, hovořil s ním o možnosti sestavit přechodnou vládu s účastí opozice. Syrský prezident sice nabídl jistého zástupce, který by vedl rozhovory s opozicí, ale Annan nadále čeká na podrobnosti o tomto představiteli.

V Sýrii v úterních bojích zahynulo na 70 osob. Nejhorší je situace v Dajr az-Zauru, na předměstích Damašku, v Halabu a Homsu. Dnes ráno se ozývala palba z damašské čtvrti Kadam.

Včera ruská armáda ze Severomorsku vyslala na základnu v syrském Tartúsu torpédoborec a stíhač ponorek Admiral Čabaněnko a tři doprovodná plavidla. Cestou by se k nim měly připojit lodě z baltické flotily.

Kofi Annan a Bašár Asad
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Ruský text rovněž důrazně vyzývá obě stany konfliktu k dodržování příměří a k okamžitému plnění mírového plánu zmocněnce Kofiho Annana. Dále ve vágní formulaci radě ukládá, aby zajistila plnění rezoluce a zvážila eventuálně další kroky. Annan bude dnes radu informovat o jednáních, jež vedl od pondělka v Damašku, Teheránu a Bagdádu.

Rusové chtějí dostat znesvářené strany k jednomu stolu

Moskva je pevným spojencem syrského režimu a v Radě bezpečnosti OSN dosud blokovala všechny rezoluce požadující odchod prezidenta Bašára Asada či sankce proti jeho vládě. Jedinou schůdnou cestou k řešení syrské krize je podle Ruska politický dialog za účasti všech zainteresovaných stran. „Chtěli bychom zjistit, jaké jsou možnosti sjednocení všech opozičních sil na platformě dialogu s vládou, jak to předpokládá plán zmocněnce OSN Kofiho Annana,“ poznamenal po jednání s jedním ze syrských opozičních vůdců šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov.

Po setkání s Lavrovem šéf opoziční Syrské národní rady tvrdě kritizoval postoj Moskvy ke konfliktu. „Syřané trpí kvůli Rusku, kvůli postoji, jaký zaujalo, kvůli jeho vetu v Radě bezpečnosti OSN,“ prohlásil.

Bašár Asad, Michail Fradkov a Sergej Lavrov
Zdroj: ČT24/AP Photo

Abdal Básit Sajdá ze Syrské národní rady nynější situaci v Sýrii považuje za skutečnou revoluci srovnatelnou s událostmi v Rusku počátkem 90. let, kdy se země vydala cestou demokracie. Několikaměsíční boje podle něj nejsou pouhým svárem mezi vládou a opozicí.