USA posilují pozice v Asii, Clintonová přijela do Laosu

Vientiane - Na historickou návštěvu přijela dnes do Laosu ministryně zahraničí Spojených států Hillary Clintonová. Do této komunistické země zavítala v rámci týdenní cesty po asijských zemích, jejímž cílem je podpořit pozice USA v asijském regionu. Vláda prezidenta Baracka Obamy se snaží přesměrovat svou zahraniční politiku na rozvíjející se asijské trhy, a to po více než dekádu trvajících bojích v Afghánistánu a také v Iráku.

Clintonová je po více než půl století první ministryní zahraničí Spojených států, která komunistický Laos navštívila. Političku čekají rozhovory s předsedou laoské vlády Thongsingem Thammavongem i jejím resortním kolegou Thonglounem Sisoulithem. Tématem rozhovorů mají být především možnosti obchodní spolupráce, ale také spolupráce obou zemí na likvidaci desítek milionů nevybuchlých bomb, které americké letouny svrhly na laoské území během války ve Vietnamu.

Nynější vládnoucí režim v zemi, která patří k nejchudším na světě, nastoupil k moci vyhlášením Laoské lidově demokratické republiky v prosinci 1975, tedy po porážce Američanů v témže roce v sousedním Vietnamu a po převzetí moci v Kambodži Rudými Khmery.

V posledních letech nicméně režim naznačil svými kroky na domácí politické půdě, že by se ubíral cestou sousedních komunistických států, tedy Číny a Vietnamu, jejichž režimy důrazně potlačují demokratickou opozici a současně se snaží vytvářet prostředí pro tržní hospodářství. Laos začal například otevírat prostor pro větší zahraniční investice.