Při útoku na policejní akademii v Saná zahynulo osm kadetů

Saná - Nejméně osm kadetů zemřelo při výbuchu v jemenské metropoli Saná. Stál za ním sebevražedný atentátník, který zaútočil na místní policejní akademii. Původní bilance obětí hovořila o více než 20 mrtvých, později ale ministerstvo obrany počet obětí upřesnilo. Agentura Reuters, odvolávající se na zdravotníky, uvádí deset mrtvých. Jeden z důstojníků, který byl svědkem události, prohlásil, že útok proběhl poté, co kadeti opustili přednášky a byli na cestě ven z budovy, píše BBC. Výbuch zranil přes 15 lidí.

Sebevražedný útočník explozi přežil, po dvou hodinách ale podlehl těžkým zraněním v nemocnici. Před smrtí udal své jméno. Úřady předpokládají, že byl členem teroristické sítě al-Káida.

Jemen se potýká s násilím, ale většinou v jižních částech země, kde působí islámští radikálové a teroristé z al-Káidy. Saná je pravidelných bojů ušetřeno, velké atentáty se ovšem nevyhýbají ani jemu.

V květnu tam atentátník odpálil nálož uprostřed vojáků nacvičujících na slavnostní přehlídku a stovku jich zabil. Jemen v květnu oslavoval výročí sjednocení. Program oslav byl kvůli tomuto útoku později značně zredukován.

Saná
Zdroj: ČT24