Čechoameričan roky mučil a týral manželku

Washington - Američan původem z Československa roky ve Spojených státech zotročoval a bil manželku. Na farmě v Západní Virginii ji měl věznit deset let. Tyran držel ženu na rodinné farmě v řetězech jako otrokyni, mučil ji a kopanci do břicha dokonce zabil její nenarozené dítě. Další dítě pak žena porodila spoutaná, potomkovi je teď rok.

Pozornost médií a veřejnosti ve Spojených státech poutá případ muže, který na farmě v Západní Virginii desítku let zotročoval a mučil svou ženu. Podle amerických médií je obviněný Peter Lizoň českého původu.

Farma v městečku Leroy se pro 43letou Stephanii stala vězením. Její 37letý manžel si z ní udělal svou otrokyni, musela před ním klečet, často ji poutal řetězy. Během prvního těhotenství ženu zkopal do břicha natolik surově, že potratila. Ostatky mrtvého dítěte obviněný údajně zahrabal na zahradě.

Druhé dítě se sice narodilo živé, žena ale po celý čas těhotenství i během porodu byla spoutaná v řetězech. Ženu ani dítě během let trýznění neviděl žádný lékař. Manžel ženu označoval za svou otrokyni. Nejen, že ji surově bil, ale také ji pálil žehličkou či pánví.

Místní představitel Tony Boggs řekl, že takovou míru domácího násilí ještě neviděl. „Zjevně to přesahuje kategorii zneužívání a špatného zacházení a je něčím, co bych nazval mučením. Její zranění jsou vážnější než z nějakého strčení. Byla tak trýzněna, že se jedná o zotročování a mučení,“ řekl Boggs.

Když se žena po útěku od tyrana dostala do rukou lékařů, nestačili se zdravotníci divit, na jejím těle našli jizvy po velmi těsných poutech, měla úplně rozdrcené nohy, protože jí je tyran drtil zemědělským nářadím, na jedné měla dokonce úplně sedřenou kůži. Má také zkřivené prsty od toho, jak jí je muž lámal.

Na svobodu se žena dostala jen náhodou. Na začátku července se s ní i jejím synem manžel vypravil do města, aby vrátil zapůjčený pluh. Když byl v obchodě, žena vyskočila z auta. Ukryla se v tělocvičně v nákupním centru, odtud se pak dostala do azylového domu, tady se se svým příběhem svěřila spolubydlící, která upozornila policii. Obhájce obviněného muže tvrdí, že všechna obvinění jsou výmysly a že žena potratila po pádu ze čtyřkolky.

Muž roky týral a mučil manželku (zdroj: ČT24)