Pád laviny ve Francii - devět mrtvých, 15 zraněných

Lyon (Francie) – Devět lidí zemřelo při pádu laviny v oblasti nejvyšší evropské hory Mont Blanc. Mezi oběťmi jsou Němci, Španělé, Britové a Švýcar. Počet obětí by už stoupat neměl, místní policie totiž oznámila, že zbylí čtyři dosud pohřešovaní jsou naživu. Dalších 15 lidí utrpělo zranění, dva byli zachráněni nezranění. Češi mezi postiženými nejsou. K neštěstí došlo nedaleko Chamonix. Podle náčelníka četníků Bertranda Francoise lavinu mohli uvolnit horolezci. Ta pak strhla jistící lano. Uvolnění laviny mohlo pomoci také teplé a větrné počasí posledních dní.

„Bilance se zastavila na devíti. Na seznamu nezvěstných už nikdo není. Je to dobrá zpráva na závěr dramatického dne,“ prohlásil Emmanuel Vegas z horské policie v Chamonix. Ze čtyř dosud pohřešovaných alpinistů dva nakonec expedici zrušili a dva šli jinou trasou, než původně plánovali, sdělila policie. Mimo jiné se sami ohlásili dva dosud nezvěstní Britové, že jsou v pořádku.

Zprávu o lavině záchranáři dostali kolem půl šesté ráno od jednoho z raněných na svahu Mont Maudit, což v překladu znamená Prokletá hora. Právě přes ní vede letní trasa na Mont Blanc.

Horolezci byli k sobě přivázáni lanem a putovali v několika takto spoutaných skupinách. Výpravy na horu Mont Maudit se účastnilo asi 28 horolezců z několika zemí. Francouzské úřady oznámily, že mezi devíti mrtvými jsou tři Němci, tři Britové, dva Španělé a jeden Švýcar.

Jean Luis Verdier, zástupce starosty v Chamonix:

„Podmínky byly ráno dobré. Neměli jsme důvod být v pohotovosti. Svah na této části hory je strmý. Jsou tam velké desky sněhu, takže lavina se může snadno utrhnout. Ale dnes ráno jsme neměli žádný důvod předpokládat, že by vznikla tak velká lavina a že by došlo k takové tragédii.“

Záchranáři pátrají po horolezcích
Zdroj: EPA/GREGORY YETCHMENIZA/ISIFA

Dobré počasí umožnilo rychlý zásah. Na místo okamžitě vyrazily vrtulníky a pátrací týmy. Při hledání zavalených horolezců pomáhali také psi a zařízení schopná detekovat teplo. Proč se lavina uvolnila, zatím není jasné. „Nic nenasvědčovalo tomu, že by se počasí mělo zhoršit. Tato trasa patří při výstupu na Mont Blanc k nejpoužívanějším,“ řekl starosta Chamonix Eric Fournier.

Češi mezi oběťmi ani zraněnými nejspíš nejsou. „Zdá se, že nikdo z těch mrtvých, zraněných nebo pohřešovaných by neměl být českým občanem,“ řekl zástupce české velvyslankyně v Paříži Jan Czerný.

Uvolnění laviny mohlo pomoct teplé a větrné počasí posledních dní. Trasa, kterou horolezci mířili na Mont Blanc je jedna z nejoblíbenějších a patří k těm lehčím. René Mašín, náčelník Horské služby, vysvětluje, jak k pádu laviny v oblasti kolem Mont Blanku mohlo dojít. I v letním období panují v těchto výškách zimní podmínky. „Podle informací tam zřejmě spadlo větší množství sněhu ve vyšších nadmořských výškách. Vítr, který potom ukládá čerstvě napadaný sníh na závětrnou stranu, může způsobit uložení sněhu na cestě, která jde k vrcholu Mont Blanku. Ta nová vrstva může být nestabilní a může dojít k sesunutí a pádu laviny,“ vysvětlil v rozhovoru pro ČT24. 

Francouzští záchranáři mluví o jedné z nejtragičtějších událostí v Alpách za poslední roky. Podobné neštěstí se stalo v srpnu 2008 na francouzsko-italské hranici. Lavina tehdy smetla osm horolezců. „Počet obětí a zraněných při této události je obzvlášť vysoký. Je to opravdu katastrofa. Chtěl bych ale ocenit práci záchranářů, všech záchranných týmů od časného rána. Ukázali svoji profesionalitu a smysl pro povinnost,“ konstatoval Manuel Valls, francouzský ministr vnitra.

Výběr lavin s největším počtem obětí v Evropě za posledních 15 let (řazeno dle počtu obětí):

38 obětí - 22. února 1999 - Lavina zasáhla centrum rakouského lyžařského střediska Galtür v Tyrolsku. Laviny tehdy zasáhly v důsledku vysokých teplot a prudkého slunce řadu oblastí Tyrolska a Vorarlberska.

12 obětí - 27. března 2000 - Lavina pod vrcholem rakouského Kitzsteinhornu zasáhla účastníky kurzu pro učitele lyžování. Jako jediný z kurzu přežil jeho český účastník.

Devět obětí - 12. července 2012 - Devět obětí si vyžádal pád laviny v oblasti nejvyšší evropské hory Mont Blanc. Po čtyřech pohřešovaných se stále pátrá. Dalších devět lidí utrpělo zranění.

Osm obětí - 24. srpna 2008 - Lavina na francouzské straně Alp na francouzsko-italské hranici smetla skupinu horolezců navázaných na jedno lano, která ve výšce 3600 metrů nad mořem trávila noc. O život přišlo osm horolezců - tři Švýcaři, rakouský průvodce a čtyři Němci.

Sedm obětí - 30. prosince 2005 - Při pádu laviny v Západních Tatrách ve Spáleném žlebu v oblasti slovenské Zverovky zahynulo sedm českých turistů. Neštěstí přežil pouze jeden z členů osmičlenné výpravy, která strávila noc v horách.

Šest obětí - 1. května 2009 - Lavina zavalila skupinu pěti českých a jednoho slovenského alpinisty asi 500 metrů pod vrcholem hory Schalfkogel v Ötztalských Alpách v Rakousku. Obětem bylo mezi 20 a 30 lety.