Sýrie možná tureckou stíhačku nesestřelila

Damašek/Ankara - Za červnovým pádem turecké stíhačky do moře údajně nemusí stát Sýrie, mohlo jít o nehodu. Spekulují o tom média v reakci na prohlášení tureckého exgenerála Erdogana Karakuşe a na komuniké vysokých vojenských činitelů. Turecká vláda po incidentu se sestřeleným strojem zpřísnila režim na hranici se Sýrií. Armáda dostala pokyn považovat za ohrožení každý syrský stroj operující v blízkosti hranice. Armáda pak na jih vyslala posily a také protiletadlovou obranu.

Na troskách letadla, o kterém syrské úřady tvrdí, že ho sestřelily, nebyly nalezeny žádné stopy výbušnin, tvrdí zmíněné komuniké. Exgenerál Karakuş v rozhovoru s listem Hürriyet řekl, že mohlo jít o nehodu.

Deník Milliyet spekuluje, že za pádem stíhačky může být chybný manévr nebo technický problém při pokusu uniknout syrské protiletecké palbě.

Stroj se zřítil 22. června. Incident okamžitě vedl k napětí mezi Ankarou a Damaškem. Turecko obvinilo Sýrii, že sestřelila neozbrojený letoun na průzkumné misi v mezinárodních vodách. Sýrie naopak tvrdila, že střílet musela, protože pilot vstoupil do syrského vzdušného prostoru, kvůli radarům letěl v nízké výšce a rychle se přibližoval k pobřeží. Za sestřelení se Turecku omluvil i syrský prezident Bašár Asad.