USA rozmístily v Perském zálivu miniponorky, Írán drtí sankcemi

Washington - Spojené státy rozmístily v Perském zálivu miniponorky, které dokážou rozpoznat a zničit námořní miny, s cílem zabránit jakémukoli íránskému pokusu o zablokování Hormúzského průlivu v případě vypuknutí konfliktu v oblasti. USA rovněž zpřísnily sankce vůči Íránu. Zařadily dalších pět desítek jeho firem a činitelů na takzvanou černou listinu organizací a osob podílejících se na údajném vývoji jaderných zbraní v této blízkovýchodní zemi.

Stroje pod názvem Seafox (Mořská liška) byly rozmístěny v operační zóně americké páté flotily, která zahrnuje Perský záliv a Arabské moře, uvedl zdroj agentury AFP.
   
Americké námořnictvo si pořídilo desítky těchto zařízení, která jsou něco málo přes metr dlouhá a jsou vybavená kamerou a sonarem. S válečnými loděmi, konkrétně minolovkami, odkud jsou přístroje řízeny, jsou propojeny dlouhým elektrickým kabelem a můžou vyhledat minu a zničit ji až do vzdálenosti jednoho kilometru.

Íránský jaderný program
Zdroj: ČT24/ISIFA

Americké ministerstvo financí „identifikovalo množství předních společností a bank napojených na šíření jaderných zbraní“. Cílem zpřísňujících opatření je ještě více zkomplikovat snahu Íránu obejít existující sankce.

Írán je podle náměstka amerického ministra financí Davida Cohena „pod silným tlakem všestranných sankcí“, který Washington bude i nadále zvyšovat, dokud bude Teherán odmítat reagovat na obavy mezinárodního společenství z jeho kontroverzního jaderného programu. Cohen označil nynější rozšíření sankcí za spíše symbolické.

Mahmúd Ahmadínežád
Zdroj: ČT24

Spojené státy se snaží sankcemi přinutit Írán, aby začal jednat o svém jaderném programu a umožnil Mezinárodní agentuře pro atomovou energii inspekce svých zařízení. Teherán však popírá, že by jeho jaderný program směřoval k získání vlastních nukleárních zbraní, a tvrdí, že jádro využívá pouze k civilním účelům. Írán kvůli svému jadernému programu čelí i sankcím ze strany Rady bezpečnosti OSN a Evropské unie.