Vytopená budova českého muzea v Iowě se přestěhovala a otevřela

Cedar Rapids (Iowa) – Po čtyřech letech od ničivých záplav se opět otevřelo české a slovenské muzeum v iowském Cedar Rapids. Budova nyní nabízí třikrát větší výstavní prostory než před rekonstrukcí. Aby ji opět nezničila povodeň, celá budova se přemístila. Po svém opětovném otevření nabízí české a slovenské muzeum lákavý program pro návštěvníky. Očekává se, že dvoudenní slavnost ke znovuzahájení provozu navštíví na deset tisíc lidí.

České a slovenské muzeum a knihovna (Czech & Slovak Museum & Library) v Cedar Rapids poničila v roce 2008 voda z rozbouřené řeky Cedar River. Aby se to neopakovalo, přestěhovalo se celé 1 500 tun vážící stavení o 150 metrů dále a dostalo se tak ze záplavového území. Náklady na stěhování budovy činily 713 tisíc dolarů (téměř 15 milionů korun). Její zbourání a postavení nové by stálo více než dvojnásobek.

Dalších 25 milionů stála rekonstrukce muzea, provozovatelé je sehnali ve sbírce. Budova tak zvětšila své muzejní prostory, vzniklo divadlo pro 50 diváků, tři galerie, amfiteátr a studovna. Muzeum má geotermální vyhřívání a elektrickou energii čerpá ze solárních panelů. „Devastace budovy nám dala netušenou sílu. Nikdy jsem nepochybovala, že se obnova podaří. Nechtěla jsem, aby živel zvítězil,“ komentovala cestu muzea z ruin jeho ředitelka Gail Naughtonová.

Velkou pozornost návštěvníků dnes při slavnostním otevření muzea vyvolala souborná výstava děl českého malíře Alfonse Muchy, kde se představuje na 230 umělcových děl. Další výstava představuje návštěvníkům české a slovenské kroje, z nichž část poškozená záplavami byla nákladně obnovena. Soubor výstav uzavírá kolekce slovenských dětských knih. V jedné z muzejních galerií se připravuje nová stálá expozice, která bude hotová příští rok na jaře.

Na znovuotevření českého a slovenského muzea se velice těšili cedarrapidští obchodníci, kteří doufají, že do města začnou jezdit turisté. „Návštěvnost města se snad zvýší,“ řekl listu The Gazette prezident českého sdružení v Cedar Rapids Calvin Spinka.

České a slovenské muzeum ve stotřicetitisícovém Cedar Rapids, jednom z center českého a slovenského krajanského života v USA, vzniklo v roce 1974. Objekt, který původně sloužil k uchovávání tradičních národních krojů, otevřel novou budovu v roce 1995. Město si udržuje nejstarší českou školu na území Spojených států, která je v provozu bez přerušení od roku 1870. Vedení muzea očekává, že ročně jeho prostory navštíví 45 tisíc lidí. Před záplavami se pohybovala roční návštěvnost kolem hranice 35 tisíc.

Vydáno pod