Červený kříž: Konflikt v Sýrii je občanská válka. Večer se opět střílelo

Ženeva/Damašek - Mezinárodní výbor Červeného kříže prohlásil konflikt v Sýrii za občanskou válku. Toto rozhodnutí znamená, že na celou zemi se vztahují normy mezinárodního humanitárního práva. Večer ovládly Damašek nové střety, údajně nejsilnější od počátku syrské krize. Armáda útočí minomety na několik obytných čtvrtí. Syrská vláda dnes popřela, že čtvrteční násilnosti ve vesnici Trímsá byly masakrem. Incident podle agentury Reuters označila za boj, při kterém zahynulo 37 ozbrojenců a dva civilisté. Podle různých zdrojů syrské opozice si střet v Trímsá vyžádal 150 až 220 mrtvých. Do vesnice se dostali pozorovatelé OSN, počet obětí ale nedokázali potvrdit.

Rozhodnutí Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK), který sídlí v Ženevě, je považováno za významné, protože má pomoci zúčastněným stranám konfliktu určit, jaký typ zbraní a síly mohou použít. Mluvčí Červeného kříže Hicham Hassan vysvětlil, že humanitární
právo nyní platí všude tam, kde se bojuje. Toto právo zaručuje bojujícím stranám právo užít
přiměřenou sílu k tomu, aby dosáhly svých cílů. Zároveň to ale znamená, že útoky na civilisty a týrání či zabíjení zajatců se mohou stát válečnými zločiny. Český červený kříž na svém webu uvádí, že mezinárodní humanitární právo „reguluje ozbrojené konflikty s cílem je maximálně humanizovat“. Základním kodexem norem tohoto práva jsou takzvané ženevské konvence.

Do zmasakrované vesnice Trímská dorazili v sobotu pozorovatelé OSN, v inspekci chtějí pokračovat i dnes. OSN uvedla, že charakter násilností ukazuje na cílenou likvidaci odpůrců režimu autoritářského prezidenta Bašára Asada, protože vypáleny byly jen některé domy. „Byly použity různé druhy zbraní, především děla, minomety a ruční zbraně. Útočníci se zaměřili speciálně na domy armádních dezertérů a aktivistů,“ uvedla v prohlášení mluvčí OSN Sausan Ghoshehová.

Událost popsali očití svědkové, vojáci údajně obklíčili vesnici ze všech stran i s tanky, vrtulníky pak pomalu přelétávaly přímo nad domy a útočily. Ověřit svědectví je ale těžké. Vláda v Damašku naopak trvá na tom, že šlo o „akci proti teroristům“, kteří se skrývali ve vesnici a okolí. 

Kreml dnes oznámil, že kvůli situaci v Sýrii se v úterý v Moskvě sejde ruský prezident Vladimir Putin se zmocněncem OSN pro Sýrii Kofim Annanem. Moskva uvedla, že Rusko chce Annana ujistit o podpoře jeho mírového plánu, který počítá s politickým a demokratickým řešením krize. Rusko doposud odmítá rázné řešení situace, jako je například zavedení sankcí proti režimu.

Syrská opoziční organizace sledující dodržování lidských práv SOHR, která sídlí v Londýně, předpokládá, že za více než rok trvající povstání proti Asadovi, které se v posledních měsících vyhrotilo, zahynulo přes 17 000 lidí. Přesné počty obětí však není možné z nezávislých zdrojů ověřit.

AFP: Trímsá je po masakru stále plná mrtvých těl

Stavení v syrské vesnici Trímsá jsou stále zbarvená krví a obyvatelé obce jsou vyděšení k smrti. „Tady se někdo schovával, a když ho našli, chladnokrevně ho zastřelili,“ ukazuje průvodce novinářům vypálenou místnost, kde se černají kaluže žárem seškvařené krve. 

Armáda tu podle opozice zabila nejméně 150 lidí. „Byla to jatka,“ říká průvodce v domě Mustafy Júnise, stoupence syrských rebelů. Z domu ani po třech dnech neodnesli ohořelé mrtvoly. Venku na zahradě se povalují zbytky lidských těl roztrhaných granátem. Krví jsou zality všechny stěny a podlahy. 

Krví je zbrocený i dům učitele angličtiny Mahmúda Darvíše. Záchranáři tu našli desítky mrtvých těl. Některé oběti byly podřezány, jiné popraveny automatem Kalašnikov, další zabity útočnými granáty. Zraněným nebylo pomoci - nemocnice, kam by se mohli uchýlit, dostala zvláště těžký zásah. 

Na zdech a stěnách domů vojáci nechali místním obyvatelům výmluvné vzkazy: „Buď prezident Asad, nebo vypálená země“ nebo „Jste krysy a my jsme orli“.