Lidé poprvé mohli na Teufelsberg

Berlín - Zájemci v Německu se konečně mohou podívat do jednoho z kdysi nejstřeženějších míst spojených se studenou válkou - do špionážního centra v někdejším Západním Berlíně. Odposlechová stanice na kopci Teufelsberg po pádu komunismu chátrala kvůli majetkovým sporům. Právě dnes bylo poprvé v historii díky prohlídkám možné na pozemky bývalé odposlouchávací stanice legálně vstoupit.

Piknik pod zbytky radarových stanic. Na místech, kde se luštila tajemství socialistických armád. Nicméně co se tady přesně dělo, je podle historiků tajné až do roku 2022.

Teufelsberg je plný historie, a to doslova. Vyrostl po roce 1945, když sem Berlíňané navezli trosky svého zničeného města. Z 25 milionů kubických metrů suti vznikl nejvyšší kopec západního Berlína. A po vypuknutí studené války taky obrovská šance pro špiony.

Martin Schäfler, historik

„Kopec má skvělou polohu - v západním Berlíně, uprostřed NDR. Odposlouchávalo se odsud vysílání armád v okruhu 500 kilometrů. Tedy včetně československé armády.“

Na vrcholu studené války tady 1 500 amerických a britských vojáků produkovalo tolik tajných dokumentů, že pro jejich likvidaci vznikly speciální pece. Jakmile se odposlouchávací stanice stala zbytečnou, stáhli se Američané i Britové z Teufelsbergu pryč. Ještě před pádem zdi bylo naplánováno stanici do roku 1995 zmodernizovat a rozšířit.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

Po pádu berlínské zdi koupil opuštěný komplex soukromý investor. Plánovaná stavba luxusního hotelu ale narazila na odpor občanů. Dalších dvacet let Teufelsberg chátral. Dovnitř sice legálně nikdo nesměl, přesto se stal oblíbeným cílem sprejerů. Teď se ledy pohnuly. Návštěvníkům se sice zatím Teufelsberg otevírá jeden den v týdnu, v budoucnu má ale na troskách odposlechové stanice vzniknout muzeum špionáže.