„Monica, Monica,“ volali Egypťané na Clintonovou

Alexandrie – Vzýváním někdejší její konkurentky v přízni Billa Clintona přivítali egyptští demonstranti v Alexandrii americkou ministryni zahraničí a exprezidentovu manželku Hillary Clintonovou. Kromě skandování „Monica, Monica“ se vzduchem směrem k automobilu Clintonové nesla také rajčata, boty a lahve s vodou. Část Egypťanů je přesvědčena, že se Spojené státy vměšují do vnitřních záležitostí v zemi a stály za stávajícím napětím mezi prezidentem a dalšími politiky-civilisty na jedné straně a armádními představiteli na druhé.

Ministryně Clintonová se v Alexandrii tvářila, jako když si na Moniku Lewinskou nepamatuje. Že by Spojené státy zasahovaly do postmubarakovského vývoje v Egyptě, odmítla. „Spojené státy nemají žádný vliv na to, kdo v Egyptě prohraje nebo zvítězí. Ovlivňovat egyptský vývoj nemůžeme, a neovlivňovali bychom ho ani v případě, že bychom mohli,“ prohlásila Hillary Clintonová.

Egypťané, kteří protestují proti návštěvě ministryně Clintonové, tvrdí, že Spojené státy stojí za vystupňováním vztahů prezidenta Muhammada Mursího a předsedy Nejvyšší rady ozbrojených sil Husajna Tantávího. Přou se o kompetence i o to, zda bude rozpuštěn stávající egyptský parlament.

Bill Clinton měl mimomanželský poměr s tehdejší stážistkou v Bílém domě Monikou Lewinskou v polovině 90. let. Ke konci desetiletí Lewinská o vztahu s prezidentem promluvila v televizi. Clinton poměr dlouho popíral, aféra s mladou praktikantkou nakonec vyústila v ústavní žalobu vůči Clintonovi, ten jí čelil jako druhý americký prezident v dějinách.