Lék snížující riziko nákazy HIV dostal v USA zelenou

Washington - Americký Ústav pro kontrolu potravin a léčiv schválil přípravek Truvada. Mluví se o něm jako o průlomu v boji proti viru HIV a dokonce zaznívají hlasy, že je na dohled konec epidemie AIDS. Jde totiž o první lék, který funguje jako prevence. Roky testů prokázaly, že výrazně snižuje riziko nákazy při pohlavním styku. V souvislosti s tím se ale ozývají i kritici, kteří tvrdí, že Truvada u lidí podporuje nezodpovědné chování, a možnost nákazy tak paradoxně zvyšuje.

Ačkoliv je lék Truvada známý už od roku 2004, experti ho doposud považovali za přípravek, který zastavuje množení viru v těle nemocných. Intenzivní testy, ale potvrdily jeho přínos i u zdravých lidí. U homosexuálů snížila pilulka denně riziko nákazy o 42 procent. U heterosexuálů, jejichž protějšek je HIV pozitivní, pak o celých 75 procent.

Verdikt amerických úřadů po dvou letech intenzivních průzkumů tak podle mnohých znamená revoluci v boji proti viru HIV. „Vůbec poprvé mohou lidé, kteří jsou zdraví, ale vystavení riziku nákazy, brát přípravek snižující šanci na přenos viru HIV při pohlavním styku,“ uvedl ve svém prohlášení americký Ústav pro kontrolu potravin a léčiv. „Poprvé se ocitáme v éře, kdy je na dohled konec epidemie AIDS,“ dodává Robert Grant z Gladstone Institutes.

Opatrnější hodnocení zní z řad kritiků. Ti sice nezpochybňují účinnost přípravku, ale fakt, že je nutné brát lék denně a také především to, že může vytvářet dojem falešného bezpečí, který v lidech podporuje nezodpovědné chování.

V USA byl schválen lék Truvada (zdroj: ČT24)