Vévodkyně z Cornwallu slaví pětašedesátiny ve vší tichosti

Londýn - Bez okázalosti a v soukromí dnes slaví 65. narozeniny Camilla, manželka následníka britského trůnu prince Charlese. Kdysi byla démonizována jako osoba, která rozbila princovo první manželství s oblíbenou Dianou. Brity si ale nakonec získala svou bezprostředností, smyslem pro humor a také tím, že nevyhledávala pozornost veřejnosti ani médií a držela se spíše stranou. Na milost ji vzala také panovnice Alžběta II., která jí letos udělila nejvyšší stupeň Královského viktoriánského řádu.

Princ Charles s Camillou Parkerovou Bowlesovou byli dlouholetí přátelé a milenci. Spojovala je láska ke koním, psům, vášeň pro lov či zájem o malířství a architekturu. Poprvé se setkali v roce 1970. Camilla, která pochází ze šlechtického prostředí, tehdy Charlese oslovila proslulou větou: „Moje prababička byla milenkou vašeho pradědečka. A co vy?“ Jejich vztah ale skončil stejně rychle, jako začal. Nepřálo mu tehdy Charlesovo okolí a princ byl navíc vyslán na výcvik na vojenské lodi u kanadských břehů.

Camilla se v roce 1973 vdala a v roce 1977 Charles potkal svou budoucí první choť Dianu. V té době už s Camillou nechodil a nic nenasvědčovalo tomu, že by se k sobě ještě někdy mohli vrátit. Lady Diana nicméně vinila z následného krachu svého manželství s Charlesem právě jeho vztah s Camillou.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)

Princ z Walesu a Camilla Parkerová Bowlesová se spolu na veřejnosti poprvé objevili v roce 1999. Od svatby s Charlesem v roce 2005 se vévodkyně z Cornwallu zapojila do činností královské rodiny a převzala také řadu patronátů nad charitativními aktivitami. Z prvního manželství s armádním důstojníkem Andrewem Parkerem Bowlesem má Camilla dvě dospělé děti. Je také babičkou.

Vydáno pod