Rusko nedodalo Íránu rakety, pokuta může jít do miliard

Moskva - Rusku hrozí u ženevské arbitráže pokuta čtyř miliard dolarů (zhruba 82 miliard korun) za to, že nedodalo Íránu systém protivzdušné obrany. Píše to deník Kommersant. Podle listu je možné, že kvůli tomu nakonec rakety dodá. Rusko mělo Íránu prodat systémy S-300 za 800 milionů dolarů. Před dvěma lety ale tehdejší ruský prezident Dmitrij Medvěděv obchod stornoval kvůli přísnějším sankcím, které na Írán uvalila OSN kvůli jeho jadernému programu.

„V ruském vedení dospěli k závěru, že riziko, že rozhodčí soud v Ženevě vyhoví íránské žalobě, je velmi veliké. Nesplnění rozhodnutí soudu by hrozilo Rusku vážnými škodami na pověsti. Moskva hodlá Teherán přimět, aby žalobu odvolal. V případě neúspěchu těchto snah experti nevylučují, že Rusko začne s dodávkami S-300,“ napsal deník na titulní straně.

Na Rusko vyvíjel tlak kvůli raketám Izrael i USA

Rusko se v kontraktu z roku 2007 zavázalo dodat Íránu pět systémů S-300PMU-1 za přibližně 800 milionů dolarů (asi 16,5 miliardy korun), ale dodávku odkládalo pod tlakem USA a Izraele.

Dmitrij Medvěděv a Vladimir Putin
Zdroj: ČTK/AP/Mikhail Metzel

V září 2010 tehdejší ruský prezident Dmitrij Medvěděv podepsal výnos o splnění rezoluce Rady bezpečnosti OSN zakazující Íránu dodávky moderních ruských zbraní, včetně S-300. Rusko vrátilo Íránu předem zaplacenou sumu 167 milionů dolarů, ale Teherán se i tak obrátil na soud.

O žalobě, kterou Íránci podali už loni v dubnu, se list dozvěděl z výroční zprávy ruské agentury pro vývoz zbraní Rosoboronexport z počátku měsíce. Ve zprávě je žalovaná suma vyčíslena na téměř čtyři miliardy dolarů; zahrnuje totiž nejen zrušený kontrakt, ale i náklady na íránské přípravy a „morální újmu“, jakož i nesplněné kontrakty ještě z 90. let.