V Bulharsku vybuchl autobus s Izraelci, za útokem prý Írán

Burgas - Na letišti v bulharském městě Burgas u Černého moře explodoval autobus, který vezl izraelské turisty. Za útokem je podle izraelského premiéra Netanjahua Írán. Podle úřadů je obětí šest, dalších 30 lidí je zraněno. Některá bulharská média ovšem píší až o sedmi mrtvých. Mezi oběťmi dnešní exploze jsou údajně i děti a těhotné ženy. Letiště bylo uzavřeno, ministr vnitra označil útok za teroristický čin. Kvůli tomu zpřísňuje bezpečnostní opatření i ruzyňské letiště.

„První informace ukazují, že zemřeli tři lidé, další jsou zraněni,“ uvedla mluvčí ministra vnitra. Úřady později oznámily šest obětí. Některé zdroje ovšem uvádějí až sedm mrtvých. Čtyři lidé jsou v kritickém stavu v nemocnici. Starosta Burgasu potvrdil, že autobus převážel izraelské turisty, ovšem policie dosud nepotvrdila jejich národnost.

„Víme, že kolem páté hodiny přistálo v Burgasu letadlo, že cestující nastoupili do autobusu a že pak došlo k explozi, jejíž příčinu zatím neznáme,“ potvrdila útok na Izraelce jedna z mluvčích izraelského ministerstva zahraničí.

Výbuch na parkovišti zničil i další autobusy kolem. Policie na místě vyšetřuje příčiny exploze. Ministr vnitra Cvetanov ovšem událost označil za teroristický čin. Kdo za útokem stojí, zatím není zřejmé. Izraelský premiér ale viníka označil jasně. „Všechny náznaky ukazují na Írán,“ prohlásil Netanjahu. Izraelský premiér poznamenal, že atentát na bulharském letišti následuje po obdobných pokusech jinde ve světě v posledních měsících. „Je to hrozný íránský útok,“ podotkl. „Izrael na íránský teror důrazně zareaguje,“ slíbil.

Vybuchlý autobus v Burgasu
Zdroj: Bulphoto Agency/AP Photo

Izraelka, která v autobuse cestovala, tvrdí, že výbuch způsobil sebevražedný útočník. „Myslíme, že to byl sebevražedný útočník,“ uvedla v rozhovoru pro izraelský vojenský rozhlas Aviva Malka. „Sedli jsme si a za pár vteřin jsme uslyšeli obrovský výbuch, pak jsme utekli. Unikli jsme dírou v autobuse, viděli jsme mrtvá těla a mnoho zraněných,“ dodala. Jiná verze ale hovoří o tom, že výbušninu dal do autobusu někdo v zavazadle a odpálil ji pak na dálku. Policie každopádně potvrdila, že šlo o úmyslný čin a bombový útok.

Už v lednu přitom podle BBC požadoval Izrael, aby Bulharsko zpřísnilo kontrolu autobusů, kterými cestují Izraelci. Šéf izraelské diplomacie Avigdor Lieberman nařídil vytvoření speciální krizové skupiny. Na místo by ještě dnes večer měly dorazit z Izraele záchranné týmy.

V Burgasu vybuchl autobus s Izraelci (zdroj: ČT24)

Letiště je uzavřené a veškeré lety jsou odkloněny do Varny. V Burgasu měl večer přistát i let Českých aerolinií z Ostravy. „Holidays Czech Airlines našly pro své cestující řešení. Charterový spoj, který měl původně letět z Ostravy do Burgasu, odletěl z Ostravy do Varny. Cestující budou poté do místa své dovolené přepraveni autobusem. Na tomto řešení se Holidays Czech Airlines dohodly s cestovní kanceláří,“ sdělila tisková mluvčí ČSA a Holidays Czech Airlines Hana Hejsková. Po útoku v Bulharsku zpřísňuje bezpečnostní opatření pražské ruzyňské letiště, a to především právě u letů do Izraele.

Útok odsoudily Spojené státy, Evropská unie i další světoví lídři. Útok odsoudil i český premiér Petr Nečas. „Ztráta každého lidského života je neštěstím a událost takového rozsahu, jako se dnes odehrála v Burgasu, je obrovskou tragédií,“ uvedl.

Nejnebezpečnější je pro izraelské turisty Egypt

  • 5. října 1985 (Egypt) - Nedaleko letoviska Nuvajbá na Sinajském poloostrově postřílel egyptský voják sedm izraelských turistů, z toho čtyři děti. Voják byl odsouzen k doživotí, několik dní po verdiktu spáchal sebevraždu. 
  • 4. února 1990 (Egypt) - Maskovaní útočníci zabili u egyptského přístavu Ismaílíja 11 lidí, z toho devět izraelských turistů. Pachatelé patřili k palestinskému radikálnímu hnutí Islámský džihád. 
  • 28. listopadu 2002 (Keňa) - Při výbuchu auta u izraelského hotelu v Mombase zahynulo 18 osob, z toho tři izraelští turisté. Po startu z Mombasy také byly vystřeleny dvě rakety na izraelské letadlo směřující do Tel Avivu. 
  • 7. října 2004 (Egypt) - Série tří výbuchů v egyptských letoviscích Taba a Rás as-Sultán u Nuvajby na Sinajském poloostrově si vyžádala 34 mrtvých, většinou z řad izraelských turistů.