Atentátník z Burgasu měl zřejmě komplice

Burgas/Tel Aviv - Bulharské úřady identifikovaly útočníka, který v Burgasu vyhodil do povětří autobus s židovskými turisty, jako cizince. Přesnou totožnost sice neznají, nalezly ale taxikáře, který ho na letiště přivezl. Izrael dál podezírá libanonské hnutí Hizballáh podporované Íránem. Sofie ovšem vyloučila, že taková buňka v zemi operuje. Ministr Cvetan Cvetanov ale řekl, že muž byl v zemi několik dní a mohl mít v Bulharsku komplice. Pachatel při atentátu použil tři kilogramy trinitrotoluenu (TNT). Pohřbu zabitých Izraelců se v Izraeli zúčastnily stovky lidí. Letiště v Burgasu mezitím znovu začalo fungovat, byť s mnohem přísnějšími bezpečnostními opatřeními.

Izrael trvá na tom, že stopy vedou ke dvěma hlavním nepřátelům země. Důkazy ale nezveřejnil. „Írán a Hizballáh se v posledních měsících hodně snažily zasáhnout Izrael nebo nějaký židovský cíl někde ve světě. Izrael a jeho obyvatelé během těchto měsíců čelili celé řadě pokusů o teroristický útok,“ řekl izraelský ministr turistiky Stas Misežnikov. 

Spojené státy se stejně jako Izrael přiklánějí k tomu, že za útokem stojí libanonské šíitské hnutí Hizballáh s Íránem v pozadí. S odvoláním na vysoké americké představitele to dnes napsal deník The New York Times. Dva američtí představitelé listu potvrdili, že šlo o bulharskou buňku Hizballáhu. Krvavý útok měl být údajně odvetou za zabití íránských jaderných vědců, z jejichž vražd Teherán obvinil izraelské agenty. 

S vyšetřováním pomáhá izraelský Mossad i americká CIA. Podle bývalého šéfa bulharské tajné služby pracují kromě íránské stopy ještě se dvěma možnostmi. Jednak, že za atentátem stojí al-Káida, anebo teroristé z Turecka, kteří se mohli chtít pomstít za devět lidí zabitých izraelským komandem při zásahu na lodi Mavi Marmara z května 2010.

Bulharské úřady také neopustily teorii, že atentátník s falešnými americkými doklady měl komplice. Mohli údajně pocházet z Libanonu nebo z řad bulharských radikálních muslimů. Použitá výbušnina pravděpodobně schovaná v batohu útočníka byla podle vyšetřovatelů podomácku vyrobená a byla velmi silná. „Nemůžeme vyloučit, že atentátník měl na bulharském území zajištěnu logistickou podporu,“ řekl Cvetanov.

Portál 24chasa.bg s odvoláním na nejmenovaného zástupce bulharské bezpečnostní služby napsal, že s výcvikem atentátníka pomáhala dvojice Libanonců. Vyšetřovatelé proto nyní procházejí záznamy o všech Libanoncích, kteří do země přicestovali po 18. červnu. Komplici mu měli obstarat výbušniny a další potřebný materiál, ubytovali ho také v době, kdy se na útok připravoval.

Bulharská televize odvysílala v souvislosti s atentátem záběry osobního průkazu se jménem Jacque Felipe Martin a adresou ve městě Baton Rouge, stát Louisiana. Podle dřívějších informací měl útočník padělaný řidičský průkaz vystavený ve státě Michigan, který je jedním z center amerických muslimů. Cvetanov řekl, že útočníkem rozhodně nebyl Bulhar. „Mluvíme o osobě, která není bulharským občanem,“ řekl ministr.

Dvě stě příslušníků policie hlídá hotely na pobřeží, které obývá asi tisícovka Izraelců. Podle zástupce cestovní kanceláře Ortanna, která organizuje zájezdy Izraelců do Bulharska, si letos dovolenou v této balkánské zemi objednalo na deset tisíc zájemců. Polovina z nich po atentátu v Burgasu dovolenou zrušila.

V noci na dnešek do Izraele z Bulharska přiletěl vojenský letoun, na jehož palubě bylo 33 zraněných Izraelců. Kromě zraněných dopravila izraelská armáda také ostatky pěti mrtvých turistů zpět do Izraele. Dvě vážně zraněné osoby v Bulharsku musely zůstat a byly převezeny do Sofie.

V Izraeli pohřbili pět obětí středečního atentátu. Smuteční ceremonie se účastnily stovky lidí, včetně nejvyšších státních představitelů. „Neexistuje žádná útěcha pro zármutek, který nás zasáhl,“ prohlásil ministr turistiky Stas Misežnikov. „Kéž by to bylo naším posledním neštěstím,“ dodal.

Izraelci opouštějí Burgas

Provoz na letišti v Burgasu byl obnoven včera kolem šesté hodiny večer, během několika hodin odletěli všichni cestující čekající na své lety. V současnosti je už provoz normální, cestující ale musí počítat s přísnějšími bezpečnostními opatřeními. Z Burgasu ale hromadně odjíždějí izraelští turisté. Některé spoje - včetně těch do Prahy, Ostravy nebo Brna tak nabírají hodinová zpoždění.

Letošní dovolenou v Bulharsku Izraelci hromadně ruší. Loni jich sem přitom dorazilo na 140 tisíc. Ostatní turisty - hlavně Brity, Skandinávce a Čechy ale středeční teroristický útok neodradil. Na černomořských plážích jich opět prázdniny stráví statisíce.