Začal ramadán, kvůli horku a dlouhým dnům bude letos těžší

Gaza/Jakarta - Pro miliony muslimů od Maroka po Afghánistán dnes začal nejtěžší postní měsíc ramadán po více než třech desetiletích. Poprvé od roku 1980 totiž připadá ramadán, kdy pravověrní muslimové nesmějí od východu slunce do jeho západu jíst ani pít, právě na nejteplejší období roku s nejdelšími dny. První den ramadánu bude půst trvat téměř 15 hodin. Syřany navíc ramadán zastihne v těžkém období bojů.

Pro začátek ramadánu je rozhodující, kdy se na obloze objeví první srpek nového měsíce, což se v některých státech zjišťuje tradiční metodou, tedy pouhým okem. V některých zemích proto začne ramadán až o den později, například v Ománu a Íránu. Dvojí začátek ramadánu čeká Sýrii. Zatímco většinově sunnitská opozice zahájila po vzoru Saúdské Arábie půst dnes, syrský režim v prohlášení odvysílaném státní televizí ohlásil počátek ramadánu na sobotu. Na sobotu stanovila začátek postního měsíce také vláda nejlidnatější muslimské země světa Indonésie. Už dnes tam ale začalo dodržovat pravidla ramadánu 30 milionů členů druhé největší muslimské organizace Muhammadíja.

Za situace, kdy teploty v řadě muslimských států šplhají hodně přes 40 stupňů Celsia a dny jsou nejdelší v roce, se některé vlády snaží strasti celodenního hladovění svým občanům ulehčit. Maroko například posunulo čas tak, že věřící mohou ukončit mnohahodinový půst bez jediného doušku vody o hodinu dříve, Pákistán přislíbil omezit každodenní výpadky elektřiny a dovolil státním zaměstnancům pracovat méně hodin. Úlevu v pracovním nasazení si naproti tomu nedopřeje řada muslimských dělníků. „Kdybych nepracoval, neměli bychom letos o ramadánu co jíst,“ řekl osmatřicetiletý stavební dělník a otec pěti dětí z palestinského pásma Gazy. Jiní dělníci říkají, že budou půst v tichosti porušovat ve víře, že to bůh pochopí. „Někdy je taková výheň, že se nemůžeme dotknout kovových trubek lešení bez rukavic. Za takových podmínek nemůžete pracovat bez vody,“ řekl šestadvacetiletý pákistánský dělník Munír pracující v Dubaji.

Zahalená muslimka
Zdroj: ČT24

Muslimští duchovní říkají, že to je v pořádku. Islám už sám o sobě dává výjimky z půstu řadě skupin věřících - hladovět nemusejí děti, nemocní ani staří, těhotné nebo kojící ženy a lidé na cestách. Půst se nevztahuje ani na sportovce, což je důležité právě letos, kdy ramadán připadl na dobu olympiády v Londýně. Náboženské autority ve Spojených arabských emirátech povolují pracujícím přerušit půst, jestliže teplota překročí 50 stupňů.

V Islámském centru v Praze bude během ramadánu denně po západu slunce společná večeře a večerní nepovinná modlitba, informoval o tom ředitel centra Vladimír Sáňka. V posledním sčítání lidí v Česku se k Ústředí muslimských obcí přihlásilo 1 442 lidí, dalších 1 943 osob vyplnilo do kolonky náboženství islám.