Stání s Tymošenkovou potřetí odročeno

Charkov - Soud v ukrajinském Charkově se ani dnes nepodívá na novou kauzu vězněné expremiérky Tymošenkové. Obžaloba ji viní z finančních podvodů. Předešlá dvě stání soudce odročil kvůli její nepřítomnosti. Expremiérka, vězněná za nevýhodnou plynovou smlouvu s Ruskem, si v charkovské nemocnici léčí vyhřezlou ploténku a k soudu odmítá chodit.

Maraton soudních kauz bývalé ukrajinské premiérky Julie Tymošenkové pokračuje. Nově ji obžaloba viní z toho, že před 15 lety zneužila svých kontaktů na tehdejšího premiéra Lazarenka a převedla dluh své energetické společnosti na stát. Tymošenková veškerá obvinění odmítá - argumentuje i tím, že soud už před sedmi lety kauzu řešil a uzavřel bez obvinění. Expremiérka na přelíčení odmítá chodit. Neopouští nemocnici, kde si léčí vyhřezlou ploténku, a soudní obsílky ignoruje.

Francouzský velvyslanec pro lidská práva François Zimeray proces v dubnu komentoval: „Co jsem zatím viděl, je absurdní. Absolutně není pochyby, že obvinění jsou politicky motivovaná.“

Dcera Tymošenkové Jevgenija a advokát Serhij Vlasenko
Zdroj: ČT24

Tymošenková kromě bolestivé páteře zápasí i se záhadnou vyrážkou a nepřízní nemocničního personálu. Jejího advokáta Serhije Vlasenka minulý týden v nemocnici napadli neznámí lidé a polili zelenou barvou. Případu vězněné ukrajinské expremiérky se koncem srpna bude věnovat i Evropský soud pro lidská práva.