Somálský pirát dostal skoro 34 let

New York – Na 33 let a 9 měsíců poslala newyorská soudkyně do vězení somálského piráta, který předloni s komplici přepadl v Indickém oceánu americkou obchodní loď Maersk Alabama a držel jejího kapitána jako rukojmí. Plavidlo nakonec vysvobodilo americké vojenské námořnictvo, jehož odstřelovači před zásahem zabili tři z pirátů. Podle soudkyně má vysoký trest sloužit i jako výstraha pro ostatní námořní lupiče. Abdiwali Abdiqadir Muse už loni přiznal vinu.

Ve Spojených státech byl už loni v listopadu odsouzen první pirát po 150 letech. Šlo rovněž o Somálce, který se přiznal ke spoluúčasti na útoku v Adenském zálivu na americkou válečnou loď USS Ashland. Piráti přitom na loď zaútočili, protože si ji spletli s obchodním plavidlem. Muž byl odsouzen ke 30 rokům vězení.

Piráti u pobřeží Somálska v posledních letech unesli řadu lodí, včetně ropných tankerů, které většinou zadržují do té doby, než za ně a za jejich posádky dostanou výkupné. Útokům zatím nedokázala účinně bránit ani přítomnost mezinárodních námořních sil v oblasti.