Mnichovské tragédii v roce 1972 šlo zabránit

Berlín – Německo nezabránilo teroristickému útoku při olympijských hrách v Mnichově v roce 1972, třebaže ještě před akcí mělo ministerstvo zahraničí i rozvědka informaci o tom, že atentát hrozí. Několik dní před zahájením her se informace o vážné hrozbě objevila i v italském tisku, píše v posledním čísle německý magazín Der Spiegel.

Ráno 5. září 1972 pronikla osmičlenná palestinská skupina Černé září vyzbrojená samopaly do olympijské vesničky v Mnichově, zavraždila dva Izraelce a dalších devět vzala jako rukojmí. Hrozila, že je zabije, pokud Izrael nepropustí více než 200 palestinských vězňů. Večer se německým úřadům podařilo komando přesvědčit k odletu do Káhiry s rukojmími. Na vojenském letišti ve Fürstenfeldbrucku u Mnichova je však čekali elitní střelci. Při přestřelce a explozi přistavených vrtulníků zahynulo všech devět rukojmích, pět z osmi teroristů, jeden policista a jeden pilot. Postup německých úřadů se stal terčem ostré kritiky. Německá vláda navzdory varování nezavedla preventivní opatření, takže Palestinci se do objektu dostali bez jakékoli bezpečnostní kontroly. Tragické hry skončily 11. září, tedy v den, kdy byl v roce 2001 svět šokován teroristickým útokem na New York.

Der Spiegel také poukázal na to, že vláda po útoku systematicky informaci o předchozím varování tajila. Ministrům prý bylo zasláno memorandum doporučující zdržet se jakékoli kritiky jiných představitelů i vlády samotné a také neposkytovat informace o útoku veřejnosti. Navzdory zprávám, které upozorňovaly na preciznost počínání palestinské skupiny, německý kabinet prý dostal informaci, že je Černé září špatně organizované.

Palestinským teroristům podle předchozích informací týdeníku pomáhal i německý neonacista Willi Pohl. Německá policie to věděla, ale nezasáhla. Vyplývá to z odtajněných a zveřejněných zpráv německé kontrarozvědky. Pohl, který se nyní živí psaním detektivek pod jménem Willy Voss, teď ale tvrdí, že nevěděl, že byl napojen na přípravy na masakr na olympiádě. Od neonacismu se distancuje. Podle Spiegelu pomohl teroristům při shánění zbraní a falešných dokumentů, zejména pasů.

V dějišti blížící se londýnské olympiády budou izraelskou delegaci hlídat i izraelští policisté a agenti. Bulharsko po atentátu na Izraelce přijalo mimořádná opatření týkající se izraelských turistů, kromě jiného se na letištích neohlašují přílety izraelských letadel a izraelské skupiny jsou drženy stranou ostatních cestujících. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli v rozhovoru pro americké televize řekl s naprostou jistotou, že za atentátem v Bulharsku je bez pochyb Írán a jím podporované libanonské radikální hnutí Hizballáh. Připomněl, že týden před atentátem v Burgasu byl na Kypru zatčen muž, který přiznal, že patří k Hizballáhu a že připravoval útok podobný tomu, jaký pak byl v Bulharsku spáchán.