Bulhaři před několika měsíci zmařili útok na Izraelce

Sofia – Bulharským úřadům se před několika měsíci podařilo zabránit atentátu na izraelské turisty, tvrdí to izraelský ministr cestovního ruchu Stas Misežnikov. Minulý týden přitom sebevražedný atentátník odpálil na letišti v Burgasu bombu v autobusu s izraelskými turisty, zabil šest lidí. Bulharští bezpečnostní odborníci ale varují, že atentát jako ten v Burgasu se může opakovat.

„Pro někoho, kdo si chce opatřit výbušniny, není problém je v Bulharsku sehnat,“ řekl dnes v televizi bTv expert na boj s terorismem Nikolaj Radulov. Vztahy mezi Bulharskem a Izraelem ovšem výbuch v Burgasu neotřásl. Bulharské úřady si stojí za tím, že nezanedbaly žádnou bezpečnostní hrozbu. Izraelský ministr teď přišel s tím, že se dokonce Bulharům před několika měsíci podařilo útok na izraelské občany dokonce zmařit. Bulharsko je oblíbeným cílem izraelských turistů, jen loni ho navštívilo 135 tisíc Izraelců. 

Bulharské úřady ani šest dnů po atentátu neznají totožnost pachatele útoku v Burgasu. Premiér Bojko Borisov dnes naznačil, že atentátník mohl do Bulharska přicestovat bez hraničních kontrol z některé ze zemí schengenského prostoru. Vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že s přípravou útoku mu pomáhali komplicové, údajně pátrají po dvou podezřelých. 

Na základě analýzy DNA z hotelového pokoje policie zjistila, že nejméně den před útokem pobýval atentátník ve Varně. Úřady nyní hledají také jistou ženu, která s ním údajně v hotelu bydlela.