Do 14 dnů Budapešť připraví novelu mediálního zákona

Budapešť - Návrh novely sporného maďarského mediálního zákona by měl být předložen parlamentu do dvou týdnů. Budapešť k tomuto kroku přistoupila po rozhovorech s Evropskou komisí. Sporná legislativa platí od 1. ledna, kdy se Maďarsko ujalo půlročního předsednictví Evropské unii. Bruselu ale vadily některé snadno zneužitelné formulace paragrafů, které mohly vést k cenzuře a umlčení kritických hlasů. Návrh novely dnes Brusel uvítal.

Nová právní úprava například mimo jiné zavádí vysoké pokuty (přes 18 milionů korun) za údajně nevyvážené zpravodajství. Maďarský prezident Pál Schmitt i premiér Viktor Orbán už před časem připustili možné změny zákona, i když současně zdůrazňují, že sporná norma je v souladu s evropskými pravidly.

Dodatky k zákonu dnes Brusel uvítal a podotkl, že bude bedlivě sledovat, zda se do kontroverzního právního předpisu opravdu promítnou a zda se budou v praxi uplatňovat. Dodatky podle eurokomisařky Neelie Kroesové reagují na výtky ve všech oblastech, na něž Brusel maďarské úřady upozorňoval a v nichž podle něj nebyl v souladu s unijními pravidly.

Úřad Kroesové vytýkal Budapešti zejména tři problematické části zákona - registraci všech médií včetně webových služeb, otázky takzvaného vyváženého zpravodajství a účinnost pro média se sídlem v jiných členských zemích EU. Požadavek „vyváženosti“ zpravodajství má být nově omezen na rozhlas, tak jako je tomu běžné v jiných státech EU. Nebude se tak již týkat vyžádaných audiovizuálních služeb. Zahraničním médiím nebudou pro příště za prohřešky proti zákonu hrozit vysoké pokuty.

Eurokomisařka Neelie Kroesová:

„Jsem velmi potěšena, že maďarské úřady souhlasily s úpravou mediálního zákona tak, aby odpovídal unijnímu právu. Budeme dál sledovat situaci a úzce s maďarskými úřady spolupracovat na zajištění toho, že dohodnuté změny budou včleněny do maďarského zákona a že se tento revidovaný zákon bude v praxi odpovídajícím způsobem uplatňovat.“

Vydáno pod