Věděl, co je správné - ale volil zlo

Filadelfie (USA) - Filadelfský soud poslal za mříže katolického kněze Williama Lynna. Nenahlásil totiž zneužívání dětí, kterého se dopouštěli další kněží v místní arcidiecézi. Lynn je prvním z nejvyšších duchovních, kterého soud usvědčil z utajování sexuálního obtěžování dětí. Soud jednašedesátiletého muže odsoudil k šesti letům vězení s možností být pro dobré chování propuštěn nejdříve po odpykání poloviny trestu.

Lynn je prvním knězem, který byl usvědčen z utajování sexuálního obtěžování dětí v rámci skandálu, jenž otřásl katolickou církví v USA. Soudkyně Teresa Sarminaová řekla, že duchovní chránil „zrůdy v kněžském rouše, které zneužívaly děti, aby zničily jejich duši“.

Soudkyně Teresa Sarminaová:

„Moc dobře jste věděl, co je správné, monsignore Lynne, ale volil jste zlo.“

Lynn byl tajemníkem filadelfské arcidiecéze, která patří k největším v USA. V letech 1992 až 2004 měl na starosti rozmísťování kněží a vyšetřování stížností na sexuální obtěžování dětí ze strany kněží. Byl obviněn, že tyto stížnosti tajil a že transfery problémových kněží do nic netušících farností kryl údajnými zdravotními důvody.

Lynn pracoval pro dlouholetého filadelfského arcibiskupa, kardinála Anthonyho Bevilacqu. Pro porotu bylo klíčové Lynnovo svědectví, podle něhož se řídil kardinálovými příkazy vysvětlovat přesuny kněží jen zdravotními důvody, a ne obviněními ze sexuálního zneužívání. Bevilacqua také nařídil zničit seznam obviněných kněží, i když jeden se nakonec našel v sejfu arcidiecéze.