MHD v Londýně se připravuje na olympijský nápor

Londýn – Odbory sdružující zaměstnance imigrační služby na londýnském letišti Heathrow odvolaly stávku, kterou chtěly zahájit zítra, čili den před začátkem her. Odborům se podařilo dosáhnout pokroku ve vyjednávání o zvýšení platů a zachování některých pracovních míst. Londýn se chystá na nával turistů a sportovců. Kvůli olympiádě tisíce diváků zaplaví i městskou hromadnou dopravu. Obyvatelé britské metropole jsou nervózní, organizátoři slibují, že hromadná doprava nápor zvládne.

Ani londýnské metro nevynechala štafeta s olympijským ohněm. Právě pro nejstarší podzemku na světě budou letní hry zatěžkávací zkouškou. Cestující v posledních dnech na několika linkách bojovali s výlukami a bojí se, že bude hůř. „Je otázka, co se stane, až se všichni nahrnou do městské dopravy. Myslím, že to nezvládneme. Bude to fiasko. Lidé se nikam nedostanou,“ sýčkuje obyvatel Londýna. 

„Jezdím tudy každý den už 10 let. Normálně je tady hodně rušno. Ve vagónech se často nemůžete ani pohnout, jak jsou plné. A lepší to nebude,“ myslí si další. 

Organizátoři se maximálně snaží. Návštěvníkům i obyvatelům rozdávají plánky s doporučeními, jak se v době her nejlépe po městě přesouvat, a doufají, že na černé předpovědi nedojde. Ministryně dopravy si věří: „V pátek budeme mít opravdu co dělat. Londýnský dopravní systém je komplikovaný. A i když se něco nepovede, zatím jsme vždycky dokázali zajistit, aby se lidé dostali domů.“ 

Seb Coe, předseda organizačního výboru, to vidí realisticky: „Jen si představte, co to bude, když do vašeho města přijedou miliony lidí a máte tu 17 tisíc sportovců, kteří chtějí být včas na svých místech. Nejsou to jen oni, ale naráží to i na potřeby obyvatel. Bude tady rušno, ale jsou to olympijské hry.“ 

Někteří obyvatelé Londýna sáhli k preventivnímu opatření. Z města před začátkem her pro jistotu odjeli. Další, kteří musejí zůstat třeba z pracovních důvodů, si alespoň u zaměstnavatele vyjednali, aby mohli pracovat z domova. 

Vydáno pod