Hasiči dostali plameny v Katalánsku pod kontrolu

Barcelona – Požárníci v Katalánsku na severovýchodě Španělska dostali v noci na dnešek pod kontrolu ničivý lesní požár, který si od neděle vyžádal čtyři životy. Oznámil to představitel katalánské regionální vlády Eudald Casadesús. Hasičům pomohly nižší teploty a vyšší vlhkost vzduchu.

Do boje s ohněm se zapojily speciální letadla a vrtulníky. Podle katalánského ministra vnitra Felipa Puiga budou plameny uhašeny nejdříve v pátek. 

Lesní požár v autonomní oblasti u hranice s Francií propukl kolem nedělního poledne a spálil 14 tisíc hektarů půdy. Podle místních úřadů ho zřejmě způsobily cigaretové nedopalky. 

Úřady už ujistily, že vyšetří příčinu ničivého požáru. Viníka chtějí dohnat před spravedlnost k soudu. Má se za to, že plameny způsobily dva nedopalky cigaret. „Pokoušíme se identifikovat viníka, zkoušíme z cigarety získat genetickou informaci,“ uvedl Felip Puig z místní vlády.

Lesní požáry v Chorvatsku jsou na ústupu. Žádné z turistických letovisek, včetně Selce, už není v ohrožení. Všechny hlavní silniční tahy jsou průjezdné. V oblasti shořelo za dva dny víc než 600 hektarů lesa. Podle hasičů může za ničivou katastrofu zatím neznámý pachatel.