Sudy s embryi v lese na Uralu mohla nechat výzkumnice

Jekatěrinburg - Více než 240 lidských embryí, které byly v neděli nalezeny v sudech v lesní strži na Uralu, bylo zřejmě součástí vědeckého výzkumu. Dnes to oznámilo ruské ministerstvo vnitra s tím, že jedna z výzkumnic, která embrya zkoumala, s sebou při ukončení pracovního poměru odnesla část biologického materiálu.

„Věc se má tak, že nemocnice předala část embryí organizaci, která provádí vědecké experimenty. Žena, která v čele těchto experimentů stála, skončila s touto prací v roce 2011. Když odcházela, vzala si s sebou část biologického materiálu. Existuje proto důvod domnívat se, že tato organizace se zárodků zbavila vyhozením v lese,“ uvedlo ministerstvo.

Na podivný nález upozornili obyvatelé lesnaté oblasti ležící ve vzdálenosti sedmdesáti kilometrů od zauralského Jekatěrinburgu. Embrya byla ukryta ve čtyřech plastových sudech s formaldehydem. Policie během šetření zjistila, že zárodky z 22. až 26. týdne těhotenství byly v podstatě mumifikované. Policie také ve stejné lesní strži nalezla 113 popisků s názvy lékařských zařízení, daty a jmény žen.

Již dříve ruští kriminalisté uvedli, že „vědecký“ původ embryí považuje za jednu z verzí vyšetřování. Někteří ruští odborníci ale spekulovali, že zárodky mohly pocházet z lékařského zařízení, které nezákonně provádělo potraty nebo nelegální výzkumy.