Manželka odvolaného čínského politika obviněna kvůli vraždě Brita

Peking - Čínský soud obvinil manželku bývalého vrcholného politika Po Si-laje z vraždy britského obchodníka. Policie začala ženu podezírat už na jaře, a to navzdory prohlášení místních úřadů, že příčinou smrti cizince bylo nadměrné požití alkoholu. Po Si-laj musel odejít z vlády v březnu kvůli údajnému pohrdání pravidly komunistické strany.

Před soudem kromě manželky politika Ku Kchaj-laj skončil kvůli smrti Brita i Čang Siao-ťün, který byl u Poa doma zaměstnán. Oba jsou obviněni z úmyslného zabití. Manželka prominentního čínského politika měla údajně konflikt s obchodníkem Neilem Heywoodem kvůli penězům. 

Poova manželka Kchaj-laj chtěla po Heywoodovi, aby poslal její peníze do zahraničí. Jenže Heywood za to chtěl z velké sumy větší provizi, než očekávala. Začal jí údajně vyhrožovat, že ji prozradí. Nepohodli se a konflikt nakonec skončil Heywoodovou smrtí. Spolu se zaměstnancem ho měla žena otrávit. 

Původně přitom policisté smrt Neila Heywooda nevyšetřovali vůbec jako vraždu. Důvodem úmrtí měla být otrava alkoholem. Na jaře ale prokuratura znovu případ otevřela s tím, že byl zřejmě Brit zavražděn. Britský obchodník Neil Heywood zemřel v Čchung-čchingu v polovině listopadu.

Případ Poa a jeho ženy Ku Kchaj-laj je jedním z největších politických skandálů v Číně. Po byl znám tažením proti organizovanému zločinu. V březnu ho odvolali z čela městského výboru v Čchung-čchingua, v dubnu pak i z vysokého stranického postu. 

O jeho politický pád se postaral jeho někdejší blízký spolupracovník a bývalý šéf policie v Čchung-čchingu, Wang Li-jün. Začátkem roku se uchýlil na americký konzulát v sousedním městě Čcheng-tu a tvrdil, že mu jde o život, protože měl důkazy o tom, že se do vraždy Heywooda zapletla Poova manželka. 

Po je vyšetřován kvůli podezření z porušení stranické disciplíny. Přitom se s ním původně počítalo jako s jedním z těch, kdo budou povýšeni do vedení strany.

Telefonát Kateřiny Procházkové (zdroj: ČT24)