Denverský střelec byl v péči psychiatra

Denver - James Holmes, podezřelý ze zabití 12 lidí v denverském kině, byl před střelbou v péči psychiatra. Podle dnes zveřejněných soudních dokumentů navštěvoval doktorku Lynne Fentonovou, která je specialistkou na schizofrenii. Navíc je vedoucí psychiatrického oddělení na Coloradské univerzitě, kde byl Holmes doktorandem. Vedle výuky a výzkumu také studenty univerzity léčí a předepisuje jim léky. Čtyřiadvacetiletý Holmes před týdnem při promítání batmanovského snímku Temný rytíř povstal zastřelil 12 lidí a skoro 60 zranil. V pondělí by měl být oficiálně obžalován, dnes má pohřeb již třetí z jeho obětí.

Informaci o návštěvách Holmese u psychiatra obsahuje podání obhajoby, která žádá, aby se údaje o obsahu těchto návštěv nedostaly na veřejnost. Obhajoba také žádá po soudu, aby zjistil, jak se dostalo na veřejnost, že Holmes poslal Fentonové zápisník, kde líčí, jak chce zabíjet. Není jasné, zda tento zápisník byl odeslán před střelbou. Podle obhajoby informace o zápisníku ohrožují Holmesovo právo na spravedlivý proces. Představitelé univerzity odmítají o zápisníku mluvit, stejně jako o jeho pobytu na škole. Holmes studoval rok neurologii a studia ukončil za nejasných okolností tři dny po ročníkové zkoušce.

Podle policie Holmes v denverské oblasti legálně koupil čtyři střelné zbraně. Podle coloradských zákonů si obchod musí prověřit kupujícího, zda mu může zbraň prodat. Taková kontrola může být hotová i během 20 minut. Coloradské zákony zakazují prodej střelných zbraní lidem, u kterých soud rozhodl, že nejsou mentálně způsobilí, nebo kteří musí být v psychiatrické léčebně. Předpisy neomezují prodej zbraní lidem, kteří se léčí na psychiatrii.

Vydáno pod