Konference o regulaci obchodu se zbraněmi skončila bez výsledku

New York – Páteční konference OSN, která se snažila dosáhnout vůbec první dohody regulující mezinárodní obchod se zbraněmi, jehož hodnota se odhaduje na 70 miliard dolarů (1,4 bilionu korun) ročně, skončila bez výsledku. Účastníci se nicméně dohodli na dalších rozhovorech a možná i volbě ve Valném shromáždění OSN do konce roku. Na konferenci, která začala začátkem měsíce, se podílelo přes 170 zemí.

Dohoda musí být schválena konsensem, takže každý stát má právo veta. Na hlasování ale nedošlo a účastníci se dohodli, že o něj ani nebudou usilovat. Tento krok ponechává dveře otevřené k dalšímu jednání. O dohodě by mohlo hlasovat Valné shromáždění, které by jí mohlo schválit dvoutřetinovou většinou. Podle diplomatů by se mohlo hlasovat ještě do konce roku.        

Podle aktivistů prosazujících dohodu se proti ní nejvíc stavěla malá skupina zemí, jako je Sýrie, KLDR, Írán, Egypt a Alžírsko. Nicméně po skončení konference stoupenci dohody tvrdí, že za nezdar jednání nesou hlavní odpovědnost USA, Rusko a Čína, podle nichž nebylo dost času na vyřešení pro ně sporných otázek. 

Suzanne Nosselová, ředitelka americké odbočky organizace Amnesty International:

„Od administrativy Baracka Obamy to je ohromující zbabělost. Na poslední chvíli otočili a zhatili tak pokrok k dohodě, která již byla v cílové rovince.“

Zbraně
Zdroj: ČT24

Navrhovaná smlouva zavazuje signatářské státy, aby dohlížely na veškeré zbrojní obchody a staraly se o to, aby na jejich území neoperovali ilegální překupníci. Při vývozu zbraní by každý stát byl povinen přihlížet k dodržování lidských práv v zemi příjemce. Návrh nařizuje vládám zavedení regulací pro prodej a transfer všech zbraní, munice a vybavení od obrněných vozidel, raket a letadel po ruční zbraně a munici.   

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun vyjádřil zklamání nad výsledkem konference, ale uvedl, že je povzbuzen tím, že země OSN chtějí o dohodu nadále usilovat. „Bylo již dosaženo velké shody a státy mohou stavět na výsledcích … těchto jednání,“ uvedl šéf OSN.   

„Dnes byl čas pro politickou odvahu, nikoli pro odklady a váhání,“ řekla vedoucí oddělení pro kontrolu zbraní britské humanitární organizace Oxfam Anna Macdonaldová. „Během měsíce jednání přišlo při ozbrojeném násilí o život asi 50 000 lidí. Nekontrolovaný obchod se zbraněmi musí skončit,“ dodala. Největším exportérem zbraní jsou USA, které se podílejí na světovém obchodu se zbraněmi asi 40 procenty. Dále nejvíc zbraní vyvážejí Británie, Čína, Francie, Německo a Rusko.

Globální problém zbrojního průmyslu bez řešení (zdroj: ČT24)
Vydáno pod