Japonsko pro letošek končí s lovem velryb

Tokio - Japonsko přerušilo každoroční lov velryb v oblasti antarktických moří. Donutily ho k tomu aktivity ochránců zvířat. Jejich organizace Sea Shepherd pronásleduje hlavní velrybářskou loď na člunech a blokuje vrata, kterými se ulovené velryby vytahují na loď. Podle úřadů v Tokiu rozhodnutí padlo s ohledem na bezpečnost. Japonsko využívá výjimky z mezinárodního zákazu a ročně tak zabije přes 800 kusů velryb údajně k vědeckému výzkumu. Maso ale nabízejí restaurace.

Tokio zdůvodnilo svůj krok obavami o bezpečnost svých námořníků a ekologických aktivistů při manévrování na otevřeném moři. „Vzhledem k tomu, že bezpečnost je prioritou, flotila prozatím zastavila lov velryb pro vědecké účely,“ vysvětlil mluvčí japonských velrybářů. „V současnosti zvažujeme, co budeme dál dělat,“ dodal.

Japonsko letos přitom plánovalo ulovit 850 velryb, a to i přesto, že jejich lov zakazuje moratorium. Tokio velryby zabíjí údajně pro vědecký výzkum. Většina jich ale stejně skončí na talíři.

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)

Ekologičtí aktivisté proto proti lovu velryb protestují. Ochránci zvířat a velrybáři se pravidelně dostávají do střetů. Nejradikálnější je organizace Sea Shepherd. Její aktivisté často blokují velrybářské lodě.

V lednu loňského roku velrybáři dokonce potopili člun organizace Sea Shepherd, když do něj narazila jejich loď. Lednový incident měl dohru o měsíc později, kdy se kapitán potopené Ady Gil Peter Bethune dostal na japonskou velrybářskou loď v antarktických vodách a chtěl zadržet jejího kapitána. V červenci 2010 za to byl v Tokiu odsouzen ke dvěma letům vězení s odkladem na pět let.

Velryba
Zdroj: ČT24