Nepomůžete-li, jste za krveprolití zodpovědní

Abú Zabí - Šéf syrské exilové opozice vyzval země, které sympatizují s povstalci proti režimu prezidenta Bašíra Asada, aby pomohly povstalcům mimo rámec Rady bezpečnosti OSN a začaly jim dodávat zbraně. Jinak budou odpovědny za krveprolití ve městě Halab, na které nyní syrské vládní jednotky zahájily rozsáhlý útok tanky, vrtulníky i letadly. Podle ruského ministra zahraničí by však podpora syrských povstalců vedla k dalšímu krveprolití.

„Naši přátelé a spojenci ponesou zodpovědnost za to, co se děje v Halabu, pokud brzy nezačnou jednat,“ uvedl vůdce Syrské národní rady (SNC) Abdal Básid Sida. Země však musí jednat mimo rámec Rady bezpečnosti OSN, v níž všechny návrhy sankcí proti Asadovi blokuje Rusko.  

„Jakýkoli zásah musí jít mimo Radu bezpečnosti, prostřednictvím Arabské ligy a rezoluce Valného shromáždění,“ řekl Sida, který apeloval na spojence, aby začali vyzbrojovat povstalce. Asad bude za své masakry v zemi souzen, dodal. Asadovy jednotky v sobotu útočily pomoci tanků a dělostřelectva zejména v jihozápadní části Halabu. Podle opozice jde o nejhorší ozbrojené střety od začátku revoluce. Bojuje se ale i jinde. Vládní armáda má k dispozici i leteckou podporu včetně vrtulníků.

Boje v Sýrii
Zdroj: mat/ČTK

Rusko: Podpora povstalců by vedla jen k dalšímu krveprolití

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov včera prohlásil, že zahraniční podpora syrských povstalců by vedla k dalšímu krveprolití. Je nutné vytvářet tlak na obě strany konfliktu, aby přestaly bojovat. Francouzský prezident François Hollande v souvislosti s ofenzivou v Halabu vyzval Radu bezpečnosti OSN, aby začala co nejrychleji jednat.

Šéf zprostředkovatelské mise OSN Kofi Annan včera večer vyjádřil ohledně eskalace bojů v Halabu znepokojení a řekl, že je to další důkaz toho, že světové mocnosti se musí sjednotit a donutit obě strany k dohodě na politickém přechodu.

Halabem další den otřásají výstřely

V severosyrském velkoměstě Halab dnes znovu propukly těžké boje. Síly věrné prezidentu Bašáru Asadovi útočí dělostřelectvem a bojovými helikoptérami na čtvrtě ovládané povstalci. Zatím nejsou hlášeny žádné oběti, v Homsu prý zemřel jeden povstalec. V dalších částech země pak tři civilisté. Mnohem vyšší počet lidí zahynul podle opozičníků v sobotu, kdy prý přišlo o život 168 lidí, z toho 94 civilistů, 33 povstalců a 41 vládních vojáků.

Rebelům podle šéfa exilové Syrské národní rady scházejí peníze. Měsíčně by prý potřebovali minimálně 145 milionů dolarů. Za několik posledních měsíců ale dostali jen 15 milionů.

Halabem dnes opět hvízdají kulky (zdroj: ČT24)
Vydáno pod