České velvyslanectví v Damašku zastupuje USA v Sýrii

Bejrút – České velvyslanectví v Damašku bude pro Spojené státy poskytovat konzulární služby v Sýrii. Američané svou misi zavřeli. Syrské letectvo a dělostřelectvo se nadále snaží získat kontrolu nad městem Halab (Aleppo). Opoziční bojovníci tvrdí, že přinutili jednotky loajální prezidentu Bašáru Asadovi k ústupu. Asad označil bitvu o Halab za „klíčovou“ pro další osud Sýrie. Podle opoziční Syrské organizace pro lidská práva (OSDH) bylo dnes v Sýrii zabito už přes 110 lidí.

Česko bude diplomaticky zastupovat USA v Sýrii. „Na základě požadavku Spojených států amerických souhlasila Česká republika se zastupováním USA v konzulárních záležitostech v Sýrii. Okolnosti zastupování budou záležet na průběžném vyhodnocování bezpečnostní situace ze strany České republiky, včetně případného opuštění Sýrie z bezpečnostních důvodů,“ uvedlo na svých webových stránkách české ministerstvo zahraničí.

Mluvčí ministerstva zahraničí ČR Karel Šrol pro ČT:

„Pokud bychom dospěli k názoru, že situace už je na takové úrovni, že nemůžeme splnit všechny svěřené úkoly tak jako dosud, samozřejmě bychom se rozhodli k opuštění Sýrie.“

Vůbec poprvé boje propukly i ve dvou křesťanských čtvrtích v hlavním městě Damašku. Z toho v pátek odešli polští diplomaté, do té doby hájící zájmy už dříve stažených Američanů.

Kromě diplomatů Sýrii opouštějí hlavně tisíce místních. Uprchlické tábory v Turecku jen stěží zvládají jejich nápor. Z těch, kdo zůstali, už podle posledních odhadů zemřelo od března loňského roku na 20 tisíc lidí. „Někteří civilisté jsou v podstatě uvěznění v křížové palbě. Jiní hledají úkryt a přístřeší ve školách, nemocnicích a veřejných budovách v bezpečnějších čtvrtích,“ říká mluvčí monitorovací mise OSN v Sýrii Sausan Ghoshehová.

V Halabu opoziční bojovníci nadále vzdorují armádním snahám o ovládnutí města. Povstalci tvrdí, že ovládají „oblouk“ od jihozápadních do východních čtvrtí města. Podle velitele opozičních sil v Halabu plukovníka Abdala Džabbára Ukajdího je cílem jeho bojovníků proniknout do centra města, čtvrť po čtvrti. „Režim se tři dny snažil znovu dobýt (čtvrť) Salahaddín, jeho snahy ale ztroskotaly a utrpěl těžké ztráty na lidských životech, zbraních a tancích a byl nucen se stáhnout,“ řekl Ukajdí. 

Pod kontrolou mají rebelové taky klíčové kontrolní stanoviště na sever od města a tamní armádní sklad. „Ovládli jsme stanoviště Anadan a spolu s ním 13 tanků, dvě bojová vozidla, 6 dodávek a jednu sanitku,“ tvrdí velitel povstalců Omar Afash.

Boje v Halabu připustil i prezident Asad. „Armáda svádí (v Halabu) heroickou a klíčovou bitvu, na níž závisí osud našeho lidu a našeho národa,“ uvedl v prohlášení, které vydal k příležitosti 67. výročí vzniku syrské armády. 

„Nepřítel je dnes mezi námi a využívá vnitřních agentů jako prostředku k destabilizaci naší vlasti, bezpečnosti občanů a k dalšímu podkopávání našich hospodářských a vědeckých zdrojů,“ upozornil Asad.

Desetitisíce lidí už z Halabu před krveprolitím utekly. Ti, kteří zůstali, hledají bezpečné útočiště ve školách, mešitách a veřejných budovách. Ulice Halabu jsou nebezpečné i pro novináře. Reportéra katarské Al-Džazíry museli ošetřit lékaři poté, co se jeho vůz dostal do válečné zóny. Tureckého novináře zase zasáhla kulka do nohy.

Organizace Amnesty International varuje před boji v Halabu. Útok vládních jednotek na město označila za vrchol mnohaměsíčního brutálního postupu režimu v Damašku proti opozici. Vládní jednotky a prorežimní milice šabíha prý zabíjejí a zraňují protestující. Postiženi boji jsou podle AI i nezúčastnění civilisté a děti.

Světový program pro výživu (WFP) oznámil, že do Halabu posílá potravinovou pomoc. V příštích dnech bude rozdělena mezi 28 000 obyvatel města.