Chevron má zaplatit osm miliard za znečistění Amazonie

Quito – Americká těžařská firma Chevron musí zaplatit osm miliard dolarů (144 miliard korun) za ekologické škody, které způsobila v ekvádorské Amazonii v letech 1964 až 1990 ropná společnost Texaco. Tu Chevron koupil v roce 2001. Společnost se chce proti rozhodnutí soudu odvolat - stejně jako žalující strana, podle níž je pokuta příliš nízká. Původně žádala odškodné 27 miliard dolarů.

„Za přezíravé postoje se obžalovanému uděluje další pokuta ve stejné výši jako pokuta základní, abychom zajistili, že se podobné chování nebude opakovat. Tomuto dodatečnému trestu se Chevron může vyhnout, když se obětem do dvou týdnů veřejně omluví,“ prohlásil soudce Nicolás Zambrano.

Společnost Chevron považuje rozsudek za nelegitimní, neuplatnitelný a naprosto odporující vědeckým důkazům. Podle Chevronu jde o výsledek podvodu.

Firma Texaco skladovala v Ekvádoru toxické látky v nádobách bez izolace. Do řek a okolní půdy se tak dostalo přes 68 miliard litrů jedovatých chemikálií. Ekologičtí aktivisté před soudem poukazovali na zvýšený výskyt rakoviny u místních obyvatel, úhyn hospodářských zvířat a otrávené plodiny.

Společnost Chevron bude muset navíc zaplatit i poplatek za nápravy škod, čímž se výsledná výše pokuty vyšplhá až na 9,5 miliardy dolarů. „To je důležitý krok. Myslíme si, že odškodnění je vzhledem ke škodám na životním prostředí nedostatečné,“ říká právník žalující strany Pablo Farajo.

Částka, k jejímuž zaplacení byl Chevron odsouzen, překračuje rekordní pokutu pět miliard dolarů, která byla původně od společnosti ExxonMobil vymáhána za poničení aljašského pobřeží ropou v roce 1989. Tato pokuta byla později snížena na 500 milionů.

Žaloba byla podána jménem 30 tisíc Ekvádorců, případ se táhnul téměř dvě desetiletí. Žalobce poukázal na to, že kvůli těžbě společnosti Texaco byla poškozena velká část deštného pralesa a u místních obyvatel se zvýšil výskyt rakoviny. Soud začal v roce 2003 ve Spojených státech po téměř desetileté bitvě právníků. Americký odvolací soud ovšem rozhodl, že by o případu měl rozhodovat soud v Ekvádoru.

Ekologové doufají, že se případ stane precedentem a vznikne zákon, podle kterého budou muset těžařské firmy platit za těžbu v rozvojových zemích stejně, jako platí v průmyslovém světě.