KLDR po záplavách žádá o potravinovou pomoc

New York - Severní Korea podle OSN požádala o okamžitou potravinovou pomoc. Minulý měsíc zemi zasáhly ničivé povodně a lidé trpí nedostatkem jídla a pitné vody. Pracovníci OSN po návštěvě Pchjongjangu kritickou situaci potvrdili. Podle severokorejských státních médií při záplavách zemřelo 119 lidí.

Podle OSN požádala Severní Korea o okamžitou potravinovou pomoc. Zemi zasáhly rozsáhlé povodně a lidé jsou bez jídla a pitné vody. Při záplavách zemřelo nejméně 119 lidí. Tisíce lidí zůstaly bez domova. Poničené silnice a zdevastovaná pole ještě zhoršily už tak kritickou situaci v Koreji, která trpí nedostatkem potravin.

Mluvčí OSN potvrdil, že KLDR požádala o potravinovou pomoc, stejně jako o zásoby paliva. Obyvatelé v postižených oblastech nutně potřebují čistou vodu, protože tu pitnou kontaminovaly splašky a odpadní vody.

Po dlouhých obdobích sucha teď pole naopak zničila velká voda a mezinárodní společenství se tak obává, že v zemi vypukne hladomor. KLDR se již dlouho spoléhá na zahraniční potravinovou pomoc, protože nedokáže ze svých zdrojů obyvatelstvo nakrmit. OSN odhaduje, že až dvě třetiny obyvatel KLDR trpí trvalým nedostatkem potravin.