Zajatí íránští poutníci prý patří k Revolučním gardám

Damašek – Skupinu osmačtyřiceti Íránců, kteří byli v sobotu zajati syrskými povstalci na předměstí Damašku, tvoří podle televizní stanice Al-Arabíja příslušníci íránských revolučních gard a v Sýrii byli na výzvědách. Íránské velvyslanectví ovšem tvrdí, že jde o náboženské poutníky. Syrská armáda o víkendu mezitím pokračovala v útoku proti opozičním silám v Damašku a také v nejlidnatějším syrském městě Halabu (Aleppu). Režim prezidenta Bašára Asada podle opozičních zdrojů do bojů nasadil těžké zbraně a letectvo.

Do Sýrie každý rok cestují statisíce Íránců, aby zde navštívili šíitskou svatyni, v níž jsou podle muslimské tradice uloženy ostatky vnučky proroka Mohameda sajjidy Zajnab. Podle zástupce povstaleckých oddílů je ale mezi osmačtyřiceti zajatými Íránci několik strážců revoluce. Strážci revoluce je označení pro příslušníky revolučních gard, které byly v Íránu vytvořeny v únoru 1979 na popud ajatolláha Chomejního a ve snaze vytěsnit další skupiny, jež se podílely na svržení íránské monarchie. Gardy existují mimo armádu a podléhají nejvyššímu íránskému náboženskému vůdci.   

Zadržení Íránci patří k prorežimním milicím šabíha a v Damašku byli na výzvědné akci, uvedl v nahrávce Al-Arabíja muž v oblečení důstojníka Syrské svobodné armády (FSA) - televize ho označila za Abdana Násira Šmajra, velitele brigád A-Baráa. „Během vyšetřování jsme zjistili, že někteří jsou důstojníci revolučních gard,“ prohlásil muž. Ukázal také průkazy totožnosti jednoho ze zajatých. Zajatci patří ke 150členné skupině, kterou do Sýrie poslal Írán kvůli výzvědné činnosti terénu. Spolu s nimi byl zajat také jejich afghánský tlumočník, tvrdil syrský povstalecký velitel.

V Sýrii pokračují boje o Halab

Syrská armáda o víkendu pokračovala v útoku proti opozičním silám v Damašku a také v nejlidnatějším syrském městě Halabu. Režim prezidenta Bašára Asada podle opozičních zdrojů do bojů nasadil těžké zbraně a letectvo. Vládní jednotky v sobotu oznámily, že Damašek je již zcela pod jejich kontrolou. Opozice tvrdí, že její bojová uskupení se z metropole stáhla a že přistoupí k záškodnickému způsobu vedení odporu.   

Ostré boje jsou nadále hlášeny z Halabu, obchodní metropole Sýrie. Opoziční Syrská organizace pro lidská práva (OSDH) tvrdí, že povstalci ovládají polovinu čtvrti Salahaddín, kterou vládní jednotky obklíčily. Tato čtvrť se v sobotu stala dějištěm nejprudšího bombardování za poslední dva týdny bojů o město. Podle Damašku šlo teprve o přípravu na hlavní bitvu; režim také uvedl, že do oblasti přesunul dvacet tisíc vojáků jako posilu.        

Ověřená víkendová bilance obětí bojů není známa, v sobotu ale podle OSDH zahynulo nejméně 205 lidí - 115 civilistů, 38 povstalců a 52 vojáků. Od loňského března, kdy vypukly v zemi nejprve nepokoje na protest proti Asadovu režimu a následně ozbrojené povstání, zahynulo přes jednadvacet tisíc lidí.