V hirošimském mírovém parku si připomínají tragédii Little Boy

Tokio – Hirošima si připomíná 67. výročí svržení atomové bomby. Dnešní slavnostní ceremoniál, jehož se zúčastnili zástupci sedmi desítek zemí, začal rozezněním zvonu a chvílí ticha. Věčný oheň uprostřed parku obklopily květiny. Hirošimský starosta Kazumi Macui prohlásil, že Japonsko musí sehrát výraznější roli v globálním úsilí o odzbrojení, a vyzval světové vůdce k tomu, aby město navštívili a „hloubali o míru“. V Parku míru, kde mimo jiné zazněly výzvy k likvidaci jaderných arzenálů, se shromáždilo na 50 tisíc lidí.

Starosta připomněl také loňskou katastrofu v jaderné elektrárně ve Fukušimě, kterou způsobilo zemětřesení a přívalová vlna tsunami. Nehoda ukázala nebezpečí jaderné technologie, a to i když je určena k mírovým účelům, řekl. Vláda by měla pro Japonsko vytvořit bezpečnou směs energetických zdrojů. 

Průměrný věk lidí, kteří přežili atomový výbuch, je nyní 78 let, poznamenal starosta. Město se jim snaží poskytnout ještě větší zdravotní péči a také pořizuje záznamy z jejich zkušeností a zážitků z onoho smutného dne. 

Vzpomínkového aktu se zúčastnil i vnuk bývalého amerického prezidenta Harryho Trumana, který nařídil jak bombardování Hirošimy, tak i Nagasaki. Pro Cliftona Trumana bylo těžké slyšet příběhy těch, kteří přežili. Nicméně pro jeho rodinu bylo důležité pochopit všechny souvislosti rozhodnutí, které jeho dědeček učil. 

Japonský premiér Jošihiko Noda prohlásil, že Japonsko musí zkušenosti předat budoucím generacím, aby poučení z Hirošimy nebylo zapomenuto. Spojené státy, které obě bomby na japonská města svrhly, na shromáždění zastupoval velvyslanec John Ross. 

Atomová bomba zabila v Hirošimě v den výbuchu nebo bezprostředně po něm nejméně 140 tisíc lidí. Dalších 70 tisíc lidí zemřelo v Nagasaki. Bomba svržená na Hirošimu nesla poetický název Little Boy (Chlapeček). Její síla ovšem byla ničivá. Při výbuchu dosáhla síly 12 až 20 kilotun dynamitu a byla dokonce silnější než Fat Man (Silný muž), který o tři dny později zpustošil Nagasaki. Kvůli ohromující záři, která explozi provázela, také získala tato hrozivá zbraň v japonštině své jméno - pikadon, jež doslova znamená záblesk-bum. Přeživší očití svědkové hovoří o tom, že se na obloze znenadání objevilo druhé Slunce. 

Nutnost, nebo jen politika? 

Názory na použití atomové bomby na Japonsko se různí. Zastánci zásahu tvrdí, že svržení dvou ničivých pum pomohlo ukončit válku, která by si jinak vyžádala další tisíce obětí. Faktem je, že fanatismus, se kterým se japonští vojáci hrnuli do boje, si vyžádal mnoho obětí jak na straně spojenců, tak na straně Japonců samotných. Japonští vojáci se neváhali zapojovat ani do sebevražedných misí. Podle odhadů amerického velení by při invazi a bojích jen na ostrově Kjúšú zemřelo přes 250 tisíc mužů a celkové ztráty by dosáhly milionu. Japonsko nakonec oznámilo bezpodmínečnou kapitulaci 15. srpna 1945, oficiálně podepsána pak byla 2. září 1945.