Ozbrojenci se pokusili prostřílet z Egypta do Izraele, Egypt chystá zátah

Káhira/Jeruzalém – Šestnáct egyptských policistů zahynulo v neděli večer při útoku na policejní stanici na severu Sinaje u hranic s Izraelem. Dalších sedm jich bylo zraněno. Po útoku ozbrojenců poslal Egypt na Sinaj dva bitevní vrtulníky, jejichž úkolem je pronásledovat další ozbrojence, kteří vyvázli z přestřelky na hranicích s Izraelem. Nejmenovaní zástupci armády a bezpečnostních složek uvedli, že další letadla do oblasti ještě pravděpodobně dorazí, protože tam armáda chystá zátah proti ozbrojencům. Hraniční přechod, kde se incident odehrál, je uzavřen, stejně tak nelze z Gazy do Egypta projít skrz tunely vykopané pod hranicemi. Za útokem může dle Muslimského bratrstva stát izraelská rozvědka, která prý chtěla zastavit porevoluční změny v Egyptě.

Podle spolupracovnice ČT Anny Janků zatím není jasné, kdo za útokem stojí. Egyptský prezident Muhammad Mursí ve svém projevu řekl, že se musí důkladně vyšetřit původ útoku, než se uskuteční jakákoli odvetná opatření. Nicméně armáda, policie a tajná služba již míří na Sinajský poloostrov a bitevní vrtulníky prohledávají poušť. Podél hranice rovněž hlídkují zesílené egyptské a izraelské patroly. 

Oblast Sinaje byla podle Janků klidná jen na povrchu, neboť území je dlouhodobě zanedbáváno nejen ekonomicky, ale je to i ráj pro teroristy. Nedělní útok se odehrál na přechodu Rafáh, který je mezi Gazou a egyptskými hranicemi. Jedná se o jediné spojení mezi Egyptem a pásmem Gazy. 

Anna Janků pro ČT:

„Izrael před 48 hodinami žádal všechny svoje příslušníky, aby opustili tuto zónu, že se očekává teroristický útok. Izrael tyto informace měl, a egyptská strana nikoli.“

Egyptské zdroje tvrdí, že za útokem stojí islamisté z pásma Gazy a ze Sinajského poloostrova. Část se jich poté pokusila proniknout do Izraele, avšak neúspěšně. Podle egyptských zdrojů pronikli palestinští extremisté z pásma Gazy na egyptské území přes tunely vykopané pod hranicemi. 

Muslimské bratrstvo nevylučuje, že za útokem stál Mossad

Egyptské parlamentní hnutí Muslimské bratrstvo na své internetové stránce uvedlo, že za útokem může stát izraelská tajná služba Mossad. Podle Bratrstva šlo o snahu Mossadu zbrzdit nového islamistického prezidenta Egypta Muhammada Mursího. Izrael ale vzápětí toto tvrzení odmítl. Palestinské radikální hnutí Hamas, které ovládá pásmo Gazy, odmítlo spekulace, že do útoku byli zapojeni palestinští radikálové.

Ozbrojenci, oblečení jako beduíni, přepadli kontrolní stanici, pozabíjeli policisty, ukradli dvě jejich auta a skrze bezpečnostní plot prorazili do Izraele. Tam je zastavilo izraelské letadlo. Jedno auto explodovalo na hraniční čáře a druhé zničil izraelský vrtulník. Ve druhém vozidle zahynuli tři útočníci. Zatímco hrstku otřesených egyptských vojáků, kteří přežili původní útok, sanitky svážely do nemocnic, probíhal hon na teroristy. Izraelci jich nakonec zabili sedm, Egypťané pátrají po dalších.

Jde o vražedný útok, tvrdí Egypťané 

Egyptská veřejnost, jak tvrdí Janků, je pohoršena, incident považuje za vražedný útok. Ozbrojenci zaútočili totiž v době ramadánu ve chvíli, kdy egyptští policisté právě po celodenním půstu jedli a nemohli se tak bránit. Útok se odehrál navíc i v době, kdy egyptský prezident nedávno oznámil, že chce trvale otevřít hranici mezi Gazou a Egyptem a že chce povolit Palestincům bezvízový průchod do Egypta, a dokonce se zvažovalo, že by příslušníci Hamasu mohli dostat egyptské občanství.

Egyptský prezident svolal po útoku vojenskou radu státu, aby projednala situaci. Z izraelské strany reagoval izraelský ministr obrany Ehud Barak. Ten vyzval Káhiru, aby se snažila ze své strany lépe zabezpečovat společné hranice. 

Ovládnutí poloostrova Sinaj o rozloze 60 tisíc kilometrů čtverečních je po pádu předchozího režimu jedním z hlavních úkolů Káhiry. Al-Káida a její beduínští spojenci kontrolují rozsáhlá území na severu, nicméně na jih, který je klíčový pro turistický ruch, je to jen pár set kilometrů. MZV při pobytech v turistických letoviscích v jižní části Sinajského poloostrova nedoporučuje českým občanům cesty mimo tato letoviska.