Řecká policie zadržela 6000 imigrantů, ministr mluví o invazi

Atény - Řecká policie během víkendového zátahu na nelegální přistěhovalce zadržela na šest tisícovek lidí; u 1 600 z nich úřady rozhodly o deportaci ze země. Ministr veřejného pořádku Nikolaos Dendias označil příliv imigrantů za „invazi“, kterou si předlužená země nemůže dovolit.

Akce zaměřená na přistěhovalce bez povolení k pobytu probíhá v Řecku od poloviny minulého týdne. Jen v oblasti Atén se do ní zapojilo na 1 500 policistů. „Země se hroutí. Čelíme invazi,“ řekl dnes v souvislosti s nelegálními přistěhovalci v řecké televizi ministr Dendias.

Nikolaos Dendias, ministr veřejného pořádku:

„Chci, aby bylo jasné, že oběťmi této nepřijatelné situace jsou zejména sami imigranti, kteří musí žít v tragických podmínkách. (…) Nejednáme na základě rasových kritérií. Nezáleží nám na barvě, etniku nebo vyznání. Jediným kritériem je dodržování zákonů s respektem k lidským právům.“

Už ve středu Řecko oznámilo, že ztrojnásobí počet pohraničníků na hranicích s Tureckem na severovýchodě země, aby mohlo čelit dalšímu přílivu imigrantů, a to i ze Sýrie, kterou zmítá občanská válka. Hranici v oblasti hraniční řeky Evros bude místo dosavadních 600 vojáků střežit 1 800 příslušníků ozbrojených sil.

Ilegální přistěhovalci v Řecku
Zdroj: ČT24

Řecko je už více než deset let zemí, kudy často procházejí migranti z Asie a Afriky směřující do západní Evropy. Za posledních deset let tu hledalo útočiště přes milion lidí, v roce 2010 jich bylo 128 000 - naprostá většina z nich přes děravou hranici s Tureckem. Atény podél ní chtěly postavit vysokou zeď, ustoupily ale po kritice z Bruselu. Teď plánují ztrojnásobit počet pohraničníků, kteří ji hlídají.

Řecko vyhostí 1 600 ilegálních přistěhovalců (zdroj: ČT24)

Ekonomické potíže Řecka udělaly z imigrace zásadní téma. Z problému těží svou popularitu extremistické strany. Přistěhovalci jsou častým terčem rasistických útoků. Atény pro ně na jaře zprovoznily první záchytný tábor a plánují další. Právě tam skončili lidé z víkendového zátahu. Teď čekají, než je úřady posadí na letadlo nebo autobus a pošlou domů.