Střelec z Tucsonu je schopen stanout před soudem

Tucson (USA) - Američan Jared Loughner, který loni v lednu v Tucsonu zastřelil šest lidí a vážně zranil kongresmanku Gabriellu Giffordsovou, dnes přiznal vinu. Ještě předtím soudce v Tucsonu ve státě Arizona rozhodl, že Loughner je přes svou duševní nemoc schopen zúčastnit se jednání soudu a pochopit vážnost obvinění. Loughner přiznal vinu v rámci dohody s obžalobou, která znamená, že nebude zahájen zřejmě zdlouhavý proces a že se třiadvacetiletý Loughner vyhnul trestu smrti. Rozsudek vynese soudce zřejmě později, ale podle dohody, kterou dnes Loughner u soudu podepsal, bude odsouzen k doživotnímu vězení bez možnosti podmínečného propuštění.

Loughner loni v lednu na mítinku kongresmanky Giffordsové v Tucsonu zastřelil šest osob, včetně devítileté dívky a jednoho federálního soudce. Dalších 13 lidí zranil, mezi jinými i samotnou kongresmanku, které střela prošla mozkem. Zranění bylo velmi vážné, kongresmanka se ale velmi rychle vrátila do politiky. Přesto se nakonec kvůli léčení vzdává mandátu ve Sněmovně reprezentantů. 

Loni v květnu soud dospěl k názoru, že mladíka nelze kvůli jeho duševní poruše soudit, a nařídil nucenou léčbu. Letos v únoru ale psychiatři konstatovali, že Loughnerův stav se natolik zlepšil, že je schopen účastnit se soudu a porozumět všem obviněním, která proti němu budou vznesena.

Clarence Dupnik, místní šerif

„Fanatismus v naší zemi začíná mít katastrofální rozměry. Bohužel Arizona se stala jedním z jeho center. Stali jsme se Mekkou předsudků a fanatismu.“

Soudce Larry Burns rozhodl, že je třiadvacetiletý Loughner schopný absolvovat soud a rozumí devětačtyřiceti bodům obžaloby.  

Několik amerických listů psalo o tom, že Loughner je kromě toho připraven přiznat vinu výměnou za nižší trest. Podle The Los Angeles Times nejsou ale známy podrobnosti dohody ani to, zda Loughner míní přiznat vinu ve všech bodech obžaloby, nebo jen v některých.