Čech šel na turisty s mačetou, dostal sedm let

Berlín - Třicetiletý Čech dostal u soudu v Drážďanech sedm let vězení za to, že před rokem dvakrát přepadl a okradl německé turisty v Saském Švýcarsku nedaleko českých hranic. Počátkem tohoto roku také vyloupil pekařství v saském Sebnitzu. Další Čech, který se podílel na přepadení pekařství, dostal tři roky.

Oba muži rozsudek přijali, tudíž je pravomocný. K činům se už na počátku procesu doznali, díky čemuž od soudu odešli s nižšími tresty. Třicetiletému hlavnímu obžalovanému hrozilo až 15 let za mřížemi, neboť se trestného činu nedopustil poprvé.

Nezaměstnaný loďař přepadl loni v srpnu s komplici dvě dvojice výletníků na turistických trasách v Saském Švýcarsku a ohrožoval je při tom mačetou. Obral je o několik stovek eur, mobilní telefony a videokameru. Jeho kumpáni před soudem nestanuli a stále je proti nim vedeno vyšetřování.

Souzen tak byl už jen jednadvacetiletý Čech, který staršímu krajanovi pomáhal při lednovém přepadení sebnitzkého pekařství. Z něj si oba pachatelé odnesli lup 60 eur (zhruba 1 500 korun). Krátce nato je dopadli němečtí policisté a skončili ve vazbě.

Obžalovaný nutnost trestu uznal

Hlavní obžalovaný se u soudu za přepadení obětem omluvil a své jednání zdůvodnil potřebou získat peníze pro rodinu. „Vím, že za to musím být potrestán,“ akceptoval podle německých zpravodajských serverů svůj trest.