Navalnyj podle prokuratury šíří extremistický plakát

Moskva – Známý opoziční bloger Alexej Navalnyj má další problém. Nejenže čelí vyšetřování kvůli výtržnostem během opoziční demonstrace proti Putinově inauguraci nebo obvinění ze zpronevěry 16 milionů rublů (asi deset milionů Kč), teď je navíc podezřelý z extremismu kvůli tomu, co napsal na svém blogu.

Navalnému hrozí další trestní stíhání a navíc také zákaz jeho blogu. Přes web šíří do regionů plakátek s tvrzením, že poslední zdražení účtů za bydlení souvisí s „nedostatečnou podporou“ prezidenta Vladimira Putina a jeho strany Jednotné Rusko ve volbách. Navalnyj tvrdí, že tam, kde Putinova strana uspěla, jsou prý účty daleko nižší. 

Úřady teď proti této zprávě zakročily. Prokuratura Vologdské oblasti oznámila, že plakátek budí zášť, navrhla soudu, aby byl plakát označen za extrémistický. To by znamenalo, že by mohl být web zakázaný a vyšetřovatelé by mohli zahájit trestní stíhání. Navalnyj se ale zatím zastrašit nenechal a hlásí, že bude plakátek šířit dál a ještě usilovněji. 

Podle blogera jde o vykonstruovaný případ a obvinění následovalo krátce poté, co označil šéfa vyšetřovatelů Alexandra Bastrykina za „českého agenta“ kvůli někdejšímu podnikání v Česku. Mezitím se v Navalného kanceláři našlo odposlouchávací zařízení.