Tymošenková a Lucenko museli z kandidátky ven

Kyjev – Kvůli tomu, že je Julije Tymošenková odsouzená, ji volební komise vyškrtla z volební kandidátky sjednocené opozice k říjnovým parlamentním volbám. Komise odmítla přijmout složení kandidátky, na které je mimo Tymošenkové i někdejší ukrajinský ministr vnitra Jurij Lucenko. I on byl totiž pravomocně odsouzen, volební zákony přitom takovým lidem zakazují kandidovat.

Opozice chtěla ustanovení obejít tím, že v přiloženém životopise označila Tymošenkovou a Lucenka za osoby „odsouzené z politických důvodů“. Volební komise ale uvedla, že nemá právo hodnotit výroky soudu. Kandidátku komise nakonec přijala, ale jména Tymošenkové a Lucenka byla vyškrtnuta. 

Tymošenková si od loňského října odpykává sedmiletý trest za údajné zneužití svého postavení při podpisu plynové smlouvy s Ruskem. Čelí navíc dalším obviněním z daňových podvodů nebo podílu na vraždě vlivného ukrajinského politika a podnikatele Jevhena Ščerbaně. Lucenko byl letos v únoru odsouzen na čtyři roky za zpronevěru a překročení úředních pravomocí.