Madonnina slabost pro Pussy Riot rozčílila ruské vedení

Moskva - Madonna během svého ruského turné provokuje konzervativní kruhy podporou moskevských punkerek Pussy Riot i petrohradských homosexuálů. Na její hlavu se proto snáší kritika z nejvyšších kruhů. Vicepremiér Dmitrij Rogozin zpěvačku vulgárním výrazem označil za vysloužilou prostitutku a na happeningu v Moskvě skalní stoupenci pravoslaví spálili Madonnin plakát. Zpěvačka se nyní chystá v Petrohradě na svůj další koncert.

Rogozin ke kritice Madonnina zájmu o soudní proces s rockovou skupinou Pussy Riot využil sociální síť Twitter, kde doslova napsal: „Každá vysloužilá k. má na stará kolena sklony dávat všem lekce o morálce. Zvlášť, když je někde na návštěvě v zahraničí.“ Použitý výraz „k.“ (v ruštině „b.“, nezkráceně „bljaď“) pro Rusy znamená hanlivé označení prostitutky.

Madonna měla o osudu punkerek několikaminutový proslov

Na úterním koncertu Madonna kritizovala postup ruské justice proti rockerkám z Pussy Riot, kterým za jejich „punkovou modlitbu“ v moskevském chrámu Krista Spasitele hrozí nepodmíněný trest vězení. O jejich osudu z moskevského pódia hovořila pět minut.

Pussy Riot před soudem
Zdroj: ČT24

Stoupenci Svazu pravoslavných korouhevníků, konzervativních ochránců víry, ve středu obřadně spálili plakát Madonny sedící na trůně. Akce se uskutečnila symbolicky před chrámem Krista Spasitele v Moskvě. Plakát s Madonnou podle lídra korouhevníků prošel ohněm rovnou do pekla. „Sedí si na trůně podobném Kristovu kříži, jako imperátor. Hanobení takového trůnu je hanobením monarchie a církve,“ sdělil zástupce organizace, která usiluje o návrat monarchie a posílení pravoslaví a hříšnou Madonnu při její návštěvě Ruska bedlivě sleduje.

Madonna podpoří i homosexuály

Dalším očekávaným skandálem je Madonnina ohlášená podpora gayů a leseb při dnešním petrohradském koncertu. Petrohradská oblast od jara patří k několika ruským regionům, kde vstoupil v platnost zákon o zákazu propagace homosexuality mezi mládeží.

Ve stejné době shledal ruský nejvyšší soud prohřešky proti zákonům v rozsudku nad členkami punkové skupiny Pussy Riot, které byly odsouzeny na dva roky za předvolební výtržnost v pravoslavné katedrále z února loňského roku.
Zdroj: Camera Press/ISIFA

Autor zákona Vitalij Mironov uvedl, že Madonnu budou sledovat jeho „agenti“. Pořízené záznamy by poté měly sloužit k obvinění zpěvačky z propagace „netradičních sexuálních praktik“.

Za Pussy Riot se postavila hvězda elektropopu Peaches

Nejen Madonna, ale i hvězda elektropopu Peaches v Berlíně podpořila stíhané ruské punkerky z Pussy Riot veřejnou „punkovou modlitbou“, jíž se zúčastnilo na 400 lidí. Několik dívek s transparenty a v maskách demonstrovalo za osvobození Pussy Riot také před ruskou ambasádou v Berlíně.

Pětačtyřicetiletá kanadská zpěvačka žijící v německé metropoli hodlá v pondělí na internet umístit video na podporu trojice mladých žen obžalovaných z výtržnosti. Záznam z berlínského happeningu bude použit pro videoklip k nové písni Peaches s názvem Free Pussy Riot (Osvoboďte Pussy Riot). „Tímto videem mohu vytvořit most mezi těmi ženami a lidmi tady,“ řekla Peaches.

Dvaadvacetileté Naděždě Tolokonnikovové, Mariji Aljochinové (24) a Jekatěrině Samucevičové (29) hrozí až sedm let vězení. Rozsudek má být vynesen 17. srpna.

Vydáno pod